Karolina Woźniak| 

Przepis na pierogi. Z takim farszem pewnie jeszcze ich nie jadłeś. Idealne na obiad

7

Jeśli nie straszne Wam lepienie pierogów, koniecznie musicie spróbować tych z kaszą gryczaną.

Przepis na pierogi. Z takim farszem pewnie jeszcze ich nie jadłeś. Idealne na obiad
Przepis na pierogi z kaszą gryczaną (Pixabay)

Pierogi z kaszą gryczaną świetnie smakują podane ze śmietaną lub cebulką. Jeśli znudziły Wam się ruskie lub z mięsem, te będą świetną alternatywą. Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną? Przepis jest naprawdę prosty, a przygotowanie ich nie zajmie Wam bardzo dużo czasu.

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną. Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła lub oleju
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • około 1 szklanki ciepłej wody
  • 1 torebka kaszy gryczanej ugotowanej w mleku lub wodzie
  • 1/2 kg sera białego
  • 1 jajko
  • sól

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną. Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, masło i jajko. Do masy stopniowo dodawaj ciepłą wodę i wyrób ciasto
  • Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszaj z serem oraz jajkiem. Dopraw solą
  • Ciasto rozwałkuj i szklanką wycinaj w nim kółka. Do środka nałóż farsz i zalep brzegi
  • Pierogi wrzucaj partiami do osolonej, gotującej się wody. Gotuj przez ok. 3 minuty
Zobacz także: Zobacz także: Pyszna kuchnia rosyjska. Nie tylko kawior i pierogi
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić