Przepis na placki ziemniaczane. Spróbuj, a efekt przerośnie oczekiwania
Placki ziemniaczane to danie, które wyjątkowo regularnie gości na stołach w polskich domach. Nic dziwnego – są nie tylko smaczne i sycące, ale przede wszystkim proste i szybkie w przygotowaniu. Istnieje jednak alternatywny sposób na ich przyrządzenie.
Zastanawiając się nad plackami ziemniaczanymi, najczęściej mamy na myśli sposób na klasyczny wariant tego przysmaku. Tymczasem wystarczy kilka "niestandardowych" dodatków, aby okazało się, że mogą smakować o wiele, wiele lepiej.
Przeczytaj także: Pączki ze słonym karmelem. Modne ciastko na karnawał
Przepis na placki ziemniaczane – potrzebne składniki
- trzy duże lub cztery średnie ziemniaki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/4 kubka śmietany 18-procentowej
- pół cebuli dymki
- jajko
- pół szklanki startego sera dowolnego gatunku
- olej do smażenia
- opcjonalnie: łyżka białego cukru
Przeczytaj także: Nadziewane podudzia z kurczaka. Efektowne danie za grosze
Przepis na placki ziemniaczane – sposób przygotowania
- Starannie umyj i obierz ziemniaki, wycinając ciemne plamy. Tak przygotowane zetrzyj na tarce o małych oczkach. Po wszystkim odsącz nadmiar wody.
- Umyj, obierz i zetrzyj na tarce cebulę. Umieść ją w misce, dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz oraz starty ser. Dodaj przygotowane wcześniej ziemniaki, całość mieszaj, aż składniki się połączą.
- Rozgrzej olej na patelni, wylej tyle ciasta, żeby uzyskać małe placki. Przewracaj je co jakiś czas i smaż, aż obie strony dokładnie się zarumienią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz też: Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad
Przeczytaj także: Róże z faworków. Hit na karnawałowy bal
Twoje placki ziemniaczane są gotowe. Przed podaniem polej je śmietaną, jeśli lubisz potrawy w wersji "na słodko", dodaj odrobinę cukru.