Wróć na
NM
|

Przepis na sałatkę z tego, co masz w lodówce! Nie marnuj jedzenia

3
Podziel się

Często mamy w lodówce produkty, które leżą w niej tak długo, aż w końcu lądują w śmietniku. Szkoda marnować jedzenie, o czym przypominają statystyki. Według nich do kosza wyrzucamy nawet 10 ton jedzenia rocznie. Zamiast wyrzucać - zrób sałatkę!

Przepis na sałatkę z tego, co masz w lodówce! Nie marnuj jedzenia
(Wikimedia Commons)
bCXFgzwB

Oczywiście należy sprawdzić wcześniej datę przydatności do spożycia danego produktu, zanim użyjemy go do naszej sałatki. Natomiast warzywa, które akurat mamy w lodówce, powinny jeszcze nadawać się do jedzenia. Nie mogą być pognite czy spleśniałe. Ten przepis przewiduje kilka kompozycji warzyw, a także innych dodatków, które możemy użyć do sałatki. Są to produkty, które zwykle znajdują się w kuchni każdego.

Przepis na sałatkę. Składniki:

  • 1 zwykły ogórek lub ogórek konserwowy
  • 1 pomidor lub 150 g pomidorów z puszki
  • 1 czerwona papryka lub ugotowana marchewka
  • 1 cebula lub 30 g szczypiorku
  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
  • 2 jajka (opcjonalnie)
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1/3 puszki zielonego groszku lub czerwonej fasoli
  • 2 duże łyżki majonezu (stołowe)
  • 1 duża łyżka jogurtu naturalnego (stołowa)
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 1/2 łyżki soli
bCXFgzwD

Przepis na sałatkę. Sposób wykonania

  • Jeśli do sałatki chcemy dodać jajka - ugotujmy je na twardo.
  • Następnie pokrójmy je na drobne kawałeczki.
  • Wszystkie warzywa, które zamierzamy użyć, poza kukurydzą, groszkiem i fasolą, pokrójmy drobno.
  • Przełóżmy je do miski, a następnie wymieszajmy.
  • Teraz dodajmy tuńczyka. Wymieszajmy go z warzywami.
  • Do kompozycji dodajmy pieprz, sól, jogurt naturalny i majonez.
  • Sałatkę możemy udekorować, smarując jej wierzch niewielką ilością równo rozprowadzonego majonezu. Na majonez połóżmy czerwoną paprykę i zielony groszek.

Jak zrobić makaron z serem?

bCXFgzxe
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
mnb
1 tyg. temu
ajak ktos nie ma takich resztek? to przepis na salatke a nie na salatke z resztek
Oho
1 tyg. temu
ale mi się wyszukane składniki marnują i to resztki, jak ta konserwowa kukurydza, czy inny groszek
klaudia900
1 tyg. temu
Hej, jakiś czas temu na onet mówili o babce, która zrzuciła przeszło 10 kilogramów w dwa miesiące dzięki diecie Anusi (najlepiej wyszukać w Google). Wcinała jakieś posiłki z niskim IG, błonnik, stewię oraz coś tam chyba jeszcze. Jeśli ktoś z was tutaj ma doświadczenie odnośnie tej diety - proszę o opinię. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam.
bCXFgzxf
Najnowsze komentarze (3)
klaudia900
1 tyg. temu
Hej, jakiś czas temu na onet mówili o babce, która zrzuciła przeszło 10 kilogramów w dwa miesiące dzięki diecie Anusi (najlepiej wyszukać w Google). Wcinała jakieś posiłki z niskim IG, błonnik, stewię oraz coś tam chyba jeszcze. Jeśli ktoś z was tutaj ma doświadczenie odnośnie tej diety - proszę o opinię. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam.
mnb
1 tyg. temu
ajak ktos nie ma takich resztek? to przepis na salatke a nie na salatke z resztek
Oho
1 tyg. temu
ale mi się wyszukane składniki marnują i to resztki, jak ta konserwowa kukurydza, czy inny groszek
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić