Karolina Woźniak| 

Przepis na włoską frittatę. Proste danie w 25 minut

1
Podziel się:

Frittata to danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Jest proste, a lista składników pozostaje otwarta. Możesz dodać do niej, co tylko chcesz.

Frittata to prawdziwy przysmak kuchni włoskiej.
Frittata to prawdziwy przysmak kuchni włoskiej. (Getty Images)

Inną zaletą frittaty jest szybki czas przygotowania. To sycące danie możesz zrobić w zaledwie 25 minut. Możesz ją także zjeść na różne sposoby - na zimno i na gorąco. Dzisiaj przedstawiamy wam wersję frittaty ze szpinakiem, pomidorami i serem.

Przepis na włoską frittatę. Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • duża garść szpinaku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 pomidor
  • 125 g sera (np. mozzarelli w kulce)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy extra vergine

Przepis na włoską frittatę. Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj patelnię, którą można włożyć do piekarnika
  • Pomidory pokrój na plasterki
  • W misce roztrzep jajka z mlekiem i dopraw solą
  • Rozgrzej masło na patelni
  • Dodaj starty czosnek i po chwili liście szpinaku
  • Smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty
  • Wlej masę jajeczną na patelnię
  • Dodaj kawałki sera i plasterki pomidora
  • Smaż przez około 2 minuty
  • Po tym czasie włóż patelnie do piekarnika na 15 minut (bez przykrycia)

I gotowe. Frittata zrobiona. Możesz posypać ją świeżym szczypiorkiem do smaku lub pietruszką.

Zobacz także: Jak przygotować jajka, by były najzdrowsze

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić