JKM| 

Przepis na szakszukę. Perfekcyjne śniadanie prosto z Tunezji

4

Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza "wielki bałagan". Z naszym przepisem na szczęście nie będziesz musiał robić go w całej kuchni. Spróbuj orientalnego śniadania prosto z Tunezji!

Przepis na szakszukę. Perfekcyjne śniadanie prosto z Tunezji
Przepis na szakszukę. Perfekcyjne śniadanie prosto z Tunezji (Pixabay)

Szakszuka szybko skradła serca Europejczyków. To po prostu wyśmienity sposób na szybkie śniadanie. Danie składaja się przede wszystkim z pomidorów przyprawionych oregano oraz jajek.

Szakszukę najlepiej podawać z bagietką, ale sprawdzi się również jako samodzielna potrawa. W dodatku jej przygotowanie jest wyjątkowo proste! Zajmie Ci to maksymalnie 20 minut!

Przepis na szakszukę. Potrzebne składniki:

  • 2 pomidory
  • pół łyżki masła lub oliwy
  • pół ząbka czosnku
  • 2 jajka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • szczypta oregano

Przepis na szakszukę. Sposób przygotowania:

  • Przygotuj pomidory. Sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, wykrój szypułki, miąższ pokrój w kosteczkę.
  • Na niedużą patelnię włóż masło lub wlej oliwę oraz starty czosnek, chwilę podsmaż.
  • Pomidory włóż na patelnię, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszaj i intensywnie smaż na większym ogniu przez około 4 minuty, już bez mieszania.
  • Do podsmażonych pomidorów wbij jajka, dopraw solą. Przykryj i gotuj przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte.

Przepis na szakszukę. Perfekcyjne śniadanie prosto z Tunezji

Możesz podawać currywursta z bagietką lub innym rodzajem chleba. Sama również smakuje wyśmienicie. Spróbuj także innych naszych przepisów, w tym na sernik japoński oraz rosół.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić