Przepis na tort piernikowy. Prosty deser idealny na świąteczny stół

0

Święta Bożego Narodzenia to nie tylko barszcz, pierogi z kapustą i grzybami, kutia i śledzie. Warto też pomyśleć o słodkim co nieco. Tort piernikowy to ciasto, które z pewnością świetnie się sprawdzi. Jest prosty w przygotowaniu i nie trzeba mieć wielkich zdolności kulinarnych, by go przygotować.

Przepis na tort piernikowy. Prosty deser idealny na świąteczny stół
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Tort piernikowy. Brzmi smacznie? I taki właśnie jest! Na przygotowania nie poświęcisz wielu godzin w kuchni, a gości olśni oryginalność tego deseru! Niebo w gębie!

Tort piernikowy. Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek przyprawy korzennej do piernika
  • 100 g margaryny
  • 250 ml śmietanki do ciast i deserów 36%
  • 2 szklanki kremu czekoladowego z orzechami
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • polewa czekoladowa
  • 250 g powideł śliwkowych

Tort piernikowy. Wykonanie:

  • W pierwszej kolejności do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę korzenną.
  • Następnie dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Ubij jajka z cukrem, tak by powstała gęsta piana.
  • Później dodaj do niej suche składniki.
  • W kolejnych krokach wysmaruj foremkę margaryną i przelej do niej masę.
  • Naczynie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 45 minut.
  • Gdy wyciągniesz biszkopt z pieca, przekrój go na trzy części.
  • Pierwszą pokryj kremem czekoladowym oraz powidłami i przykryj ją kolejnym ciastem.
  • Je też posmaruj czekoladą i powidłami.
  • Na koniec przykryj całość ostatnim kawałkiem.
  • Potem ubij na sztywno śmietanę i wysmaruj ją górę oraz boki tortu.
  • Przysmak polej jeszcze polewą czekoladową i posyp orzechami.
  • Tort przed podaniem warto schodzić w lodówce.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić