Przepis na wędzoną szynkę z arbuza. Kuchenna rewolucja!

9

Mało kto słyszał o przepisie na wędzoną szynkę z arbuza, a szkoda. Powinni się z nim zapoznać szczególnie wegetarianie. Po przyrządzeniu owoc ma wyjątkowy smak - inny niż wszystko, co do tej pory jedliście.

Przepis na wędzoną szynkę z arbuza. Kuchenna rewolucja!
Zdjęcie ilustracyjne gotowego dania. (YouTube, 2 Guys & A Cooler 13)

Przepis po raz pierwszy pojawił się w restauracji Duck’s Easter, która jest popularna w Nowym Jorku. Niestety, w menu pozycja ta już nie występuje, ku wielkiemu niezadowoleniu klientów restauracji. Swego czasu wielu z nich polowało na danie, za które trzeba było zapłacić bagatela prawie 300 złotych. Mimo tego faktu, jak twierdzą ci, którzy próbowali szynki wędzonej z arbuza, warto było wydać tyle pieniędzy. Ponoć danie jest przepyszne, a my zaraz zdradzimy przepis na jego przyrządzenie.

Przepis ten nie jest 1:1 tym, który zastosowało Duck's Easter, ale opublikowany został przez internautę - kucharza, który odtworzył danie. Po kilku poprawkach ostatecznie przepis wygląda następująco.

Trwa ładowanie wpisu:instagram

Przepis na wędzoną szynkę z arbuza. Potrzebne składniki:

  • Arbuz
  • Sól
  • Pieprz
  • 5 łyżek marynaty do wędzenia szynki i 1 na później
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki kolendry
  • 3 łyżki rozmarynu
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 2 łyżki suszonej wędzonej papryki
  • 1 łyżka goździków
  • 1 łyżka suszonej słodkiej papryki i 1 na później
  • 1 łyżka suszonej papryki chilli (opcjonalnie - jeśli chcemy, aby potrawa była ostrzejsza)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • Łyżka stołowa oleju
Zobacz także: Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady

Przepis na wędzoną szynkę z arbuza. Sposób przygotowania:

  • Obieramy arbuza ze skórki. Robimy wzdłuż charakterystyczne dla szynek nacięcia.
  • Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy. Mieszamy je ze sobą.
  • Do przypraw dodajemy gorącej wody (ok. 50 ml). Mieszamy.
  • Teraz w tak przyrządzonej marynacie obtaczamy dokładnie całego arbuza.
  • Wkładamy go do lodówki i pozostawiamy na całą noc.
  • Teraz zabieramy arbuza do wędzarni. Tam powinien pozostać przez około 2, a najlepiej 4 dni.
  • Kiedy arbuz zmniejszy swoją objętość i nabierze charakterystycznego wyglądu, oznacza to, że jest prawie gotowy.
  • Teraz wystarczy pokroić arbuza w grube plastry, ale to nie koniec.
  • Kroimy cebulę i ząbki czosnku w drobne kosteczki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy do nich po łyżce marynaty do wędzenia i suszonej słodkiej papryki, a także olej. Smażymy wszystko przez kilka minut - aż czosnek i cebula zarumienią się.
  • Teraz wkładamy na to pokrojonego wcześniej arbuza. Smażymy owoc po dwóch stronach przez około 5 minut. Voila!

Arbuz powinien smakować w sposób, który przypomina szynkę, choć oczywiście nią nie jest. Cały sekret tkwi w przyprawach, a także w samej strukturze owocu, który składa się głównie z wody.

Autor: HNM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić