Przepis na zupę jabłkową. Słodko-ostry smak pokocha cała rodzina

3

Kiedy na dworze panują upały, nabieramy ochoty na "lżejsze" potrawy, w tym składające się z owoców. Dlaczego nie przygotować więc zupy jabłkowej? Nie smakuje ona tak słodko, jak mogłaby sugerować nazwa. Wręcz przeciwnie, ma w sobie dużo pikanterii!

Przepis na zupę jabłkową. Słodko-ostry smak pokocha cała rodzina
Przepis na zupę jabłkową. Wbrew pozorom wcale nie jest aż taka słodka! (Getty Images)

Smak zupy jabłkowej możemy określić jako połączenie słodyczy i ostrości. Powód? Chociaż główne składniki potrawy stanowią jabłka, koniecznie należy dodać do niej egzotyczne przyprawy – imbir i curry. Kolejnym "zagranicznym" produktem, bez którego się nie obędziemy, jest mleko kokosowe.

Przepis na zupę jabłkową – potrzebne składniki:

  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/5 masła
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki śmietany 18 proc.
  • kostka warzywna
  • pół litra wody mineralnej
  • łyżeczka curry
  • dwie łyżeczki imbiru w proszku
  • dwa duże jabłka
  • ząbek czosnku
  • jeden średniej wielkości por
  • opcjonalnie: płatki migdałowe
  • opcjonalnie: szczypiorek

Przepis na zupę jabłkową – sposób przygotowania:

  • Umyj, obierz, a następnie pokrój jabłka w kosteczkę. Pamiętaj, aby starannie usunąć gniazdo nasienne.
  • Od pora odetnij białą końcówkę, umyj ją, obierz oraz posiekaj. Rozgrzej patelnię oraz – na maśle – zacznij smażyć przygotowane wcześniej warzywo do momentu, gdy się zeszkli.
  • Obierz i drobno posiekaj ząbek czosnku.
  • Wlej całą wodę mineralną do garnka, a następnie rozpuść w niej kostkę warzywną zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  • Kiedy bulion warzywny będzie już gotowy, dodaj do niego czosnek, jabłka oraz ząbek czosnku.
  • Gotuj bulion z warzywami przez około 10 minut. Dodaj wszystkie sypkie składniki, śmietanę oraz mleko kokosowe. Pamiętaj, żeby przez cały czas mieszać zwartość garnka.
  • Odczekaj kolejne 5 minut, zdejmij garnek z ognia i zmiksuj jego zawartość przy użyciu blendera.

Zupa jabłkowa jest gotowa. Jeśli masz ochotę, możesz dorzucić do niej kilka płatków migdałowych lub odrobinę szczypiorku.

Zobacz także: Zobacz też: Delikatna zupa krem z groszku. Ten przepis zachwyci każdego
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić