Przepis na zupę kwiatową. Twoi goście będą pod ogromnym wrażeniem

Zupa kwiatowa niezmiernie rzadko gości na polskich stołach – a szkoda. Mimo że jej nazwa może kojarzyć się z wykwintnymi daniami, podawanymi w ekskluzywnych restauracjach, w rzeczywistości proces przygotowania jest dziecinnie prosty. A jakie robi wrażenie!

Mimo że nazwa tej potrawy brzmi nieco "egzotycznie", w rzeczywistości zupa z kwiatów to proste w wykonaniu danieMimo że nazwa tej potrawy brzmi nieco "egzotycznie", w rzeczywistości zupa kwiatowa to proste w wykonaniu danie
Źródło zdjęć: © Getty Images

Do przygotowania zupy kwiatowej nie używamy rzecz jasna roślin, które możemy zakupić w kwiaciarni lub zebrać w ogródku. Należy zaopatrzyć się w jadalne kwiaty, koniecznie pozbawione – na przykład samodzielnie w domu – łodyg i liści. Bardzo dobrze sprawdzają się bratki, m.in. ze względów estetycznych.

Przepis na zupę kwiatową – potrzebne składniki

  • szklanka jadanych bratków
  • kostka warzywna
  • 1/5 szklanki oliwy z oliwek
  • jeden por
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta brązowego cukru
  • dwa małe ziemniaki
  • 1/4 puree dyniowego


  • litr wody mineralnej


  • opcjonalnie: 1/3 szklanki śmietany 18% lub kubek gęstego jogurtu naturalnego, oba produkty mogą być w wersji wegańskiej

Przepis na zupę kwiatową – sposób przygotowania

  • Obierz, a następnie zetrzyj ziemniaki na tarce, wybierając stronę z małymi oczkami. Odsącz je z wody przy pomocy papierowego ręcznika lub czystej ściereczki.
  • Zagotuj litr wody mineralnej, a następnie dodaj do niego kostkę warzywną. Mieszaj co jakiś czas, aby uniknąć przypalenia.
  • W międzyczasie umyj pora oraz odetnij jego białą część. Posiekaj ją na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce po takiej samej stronie, która została wykorzystana w przypadku ziemniaków.
  • Weź 2/3 jadalnych bratków, umyj je i drobno posiekaj. Pozostałe posłużą ci do ozdobienia już gotowej zupy.
  • Kiedy zawartość garnka zacznie wrzeć, dodaj do niej przygotowane wcześniej bratki, dynię, ziemniaki oraz por.
  • Gotuj zupę przez około 10 minut, cały czas mieszając, a już gotową zmiksuj przy użyciu blendera. Jeśli okaże się zbyt rzadka, dodaj odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego. W międzyczasie dodaj cukier, sól oraz pieprz.

Przed podaniem dodaj do zupy oliwę z oliwek, całość zamieszaj. Następnie przybierz wierzch dania pozostałymi bratkami, aby dobrze się prezentowała. Na pewno nie pożałujesz!

Zobacz też: Prosty przepis na zupę krem z zielonego groszku

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową