Przepis na zupę kwiatową. Twoi goście będą pod ogromnym wrażeniem

4

Zupa kwiatowa niezmiernie rzadko gości na polskich stołach – a szkoda. Mimo że jej nazwa może kojarzyć się z wykwintnymi daniami, podawanymi w ekskluzywnych restauracjach, w rzeczywistości proces przygotowania jest dziecinnie prosty. A jakie robi wrażenie!

Przepis na zupę kwiatową. Twoi goście będą pod ogromnym wrażeniem
Mimo że nazwa tej potrawy brzmi nieco "egzotycznie", w rzeczywistości zupa kwiatowa to proste w wykonaniu danie (Getty Images)

Do przygotowania zupy kwiatowej nie używamy rzecz jasna roślin, które możemy zakupić w kwiaciarni lub zebrać w ogródku. Należy zaopatrzyć się w jadalne kwiaty, koniecznie pozbawione – na przykład samodzielnie w domu – łodyg i liści. Bardzo dobrze sprawdzają się bratki, m.in. ze względów estetycznych.

Przepis na zupę kwiatową – potrzebne składniki

  • szklanka jadanych bratków
  • kostka warzywna
  • 1/5 szklanki oliwy z oliwek
  • jeden por
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta brązowego cukru
  • dwa małe ziemniaki
  • 1/4 puree dyniowego


  • litr wody mineralnej


  • opcjonalnie: 1/3 szklanki śmietany 18% lub kubek gęstego jogurtu naturalnego, oba produkty mogą być w wersji wegańskiej

Przepis na zupę kwiatową – sposób przygotowania

  • Obierz, a następnie zetrzyj ziemniaki na tarce, wybierając stronę z małymi oczkami. Odsącz je z wody przy pomocy papierowego ręcznika lub czystej ściereczki.
  • Zagotuj litr wody mineralnej, a następnie dodaj do niego kostkę warzywną. Mieszaj co jakiś czas, aby uniknąć przypalenia.
  • W międzyczasie umyj pora oraz odetnij jego białą część. Posiekaj ją na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce po takiej samej stronie, która została wykorzystana w przypadku ziemniaków.
  • Weź 2/3 jadalnych bratków, umyj je i drobno posiekaj. Pozostałe posłużą ci do ozdobienia już gotowej zupy.
  • Kiedy zawartość garnka zacznie wrzeć, dodaj do niej przygotowane wcześniej bratki, dynię, ziemniaki oraz por.
  • Gotuj zupę przez około 10 minut, cały czas mieszając, a już gotową zmiksuj przy użyciu blendera. Jeśli okaże się zbyt rzadka, dodaj odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego. W międzyczasie dodaj cukier, sól oraz pieprz.

Przed podaniem dodaj do zupy oliwę z oliwek, całość zamieszaj. Następnie przybierz wierzch dania pozostałymi bratkami, aby dobrze się prezentowała. Na pewno nie pożałujesz!

Zobacz także: Zobacz też: Prosty przepis na zupę krem z zielonego groszku
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić