Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|

Pudding chlebowy. Pyszny sposób na niemarnowanie jedzenia

5
Podziel się:

Po świętach wielkanocnych zostały Ci resztki chleba, który czerstwieje? Nie wyrzucaj go! Można z niego przygotować przepyszny pudding na słodko.

Pudding chlebowy. Pyszny sposób na niemarnowanie jedzenia
Pudding chlebowy to pyszny sposób na niemarnowanie pieczywa (Getty Images)

Pudding chlebowy to tak naprawdę tradycyjny angielski deser. Można go przygotowywać w różnych formach i z rozmaitymi dodatkami. My proponujemy najprostszy i szybki przepis na to pyszne danie. Pudding pozwoli wykorzystać niezjedzone resztki pieczywa i nie marnować jedzenia.

Pudding chlebowy - potrzebne składniki

  • 3 szklanki chleba pokrojonego w kostkę
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • cukier/ekstrakt waniliowy
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/4 do 1/2 łyżeczki cynamonu
  • gałka muszkatołowa
  • pół szklanki rodzynek (opcjonalnie)

Pudding chlebowy - sposób przygotowania

  • rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie
  • pokrojony lub porwany na kawałki chleb namoczyć w mleku, najlepiej zostawić na kilka godzin, aby zmiękł
  • jajka rozbełtaj, dodaj cukier i przyprawy
  • chleb przełóż do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zalej masą jajeczną i dodaj rodzynki
  • piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 30-40 minut

Przed włożeniem do piekarnika pudding można posypać dodatkowo brązowym cukrem. Deser świetnie smakuje z dodatkiem lodów lub konfitur. Smacznego!

Zobacz także: Ptasie mleczko. Domowa wersja pysznego deseru
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
kocia
rok temu
niemarnowanie jedzenia to kupowanie z głową ,planowanie
Adam
rok temu
To jest Budino Dei Medici deser z Florencji
Ola
rok temu
U mojej teściowej lepiej wyglądało lniane prześcieradło. Równiutkie, lśniące. Obrusów z lnu się nie prasuje, lecz krochmali i magluje. A ten, no cóż, niektórzy i koszul nie pracują.
Misia
rok temu
Ja pamiętam jak babcia moczyła chleb w mleku i jajku później smażyła, posypane cukrem deser lub na kolację z sałatka.
Hiob
rok temu
Wypróbuję na pewno 👌
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić