Pudding chlebowy. Pyszny sposób na niemarnowanie jedzenia

6

Po świętach wielkanocnych zostały Ci resztki chleba, który czerstwieje? Nie wyrzucaj go! Można z niego przygotować przepyszny pudding na słodko.

Pudding chlebowy. Pyszny sposób na niemarnowanie jedzenia
Pudding chlebowy to pyszny sposób na niemarnowanie pieczywa (Getty Images)

Pudding chlebowy to tak naprawdę tradycyjny angielski deser. Można go przygotowywać w różnych formach i z rozmaitymi dodatkami. My proponujemy najprostszy i szybki przepis na to pyszne danie. Pudding pozwoli wykorzystać niezjedzone resztki pieczywa i nie marnować jedzenia.

Pudding chlebowy - potrzebne składniki

  • 3 szklanki chleba pokrojonego w kostkę
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • cukier/ekstrakt waniliowy
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/4 do 1/2 łyżeczki cynamonu
  • gałka muszkatołowa
  • pół szklanki rodzynek (opcjonalnie)

Pudding chlebowy - sposób przygotowania

  • rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie
  • pokrojony lub porwany na kawałki chleb namoczyć w mleku, najlepiej zostawić na kilka godzin, aby zmiękł
  • jajka rozbełtaj, dodaj cukier i przyprawy
  • chleb przełóż do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zalej masą jajeczną i dodaj rodzynki
  • piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 30-40 minut

Przed włożeniem do piekarnika pudding można posypać dodatkowo brązowym cukrem. Deser świetnie smakuje z dodatkiem lodów lub konfitur. Smacznego!

Zobacz także: Ptasie mleczko. Domowa wersja pysznego deseru
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić