Pyszny mus czekoladowy. Wystarczą trzy składniki

1

Naszła cię ochota na deser, jednak nie masz czasu na pieczenie ciasta? Przygotuj wyjątkowo delikatny mus czekoladowy. Potrzebujesz zaledwie trzech składników. Jak to zrobić? Szczegóły poniżej.

Pyszny mus czekoladowy. Wystarczą trzy składniki
Mus czekoladowy - zdj. ilustracyjne (Pixabay)

Do przygotowania szybkiego musu czekoladowego o konsystencji delikatnej pianki potrzebujesz czekolady, cukru i aquafaby. Co to takiego? Aquafaba to płyn pozostający po gotowaniu ciecierzycy lub zalewa pozostała po ciecierzycy konserwowej. Nie wylewaj jej - zrób z niej pyszny deser, który z pewnością bardzo pokochasz. To nic trudnego. Wegański mus udaje się każdemu!

Przepis na mus czekoladowy. Lista składników

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki cukru pudru

Przepis na mus czekoladowy. Sposób przygotowania

  • Czekoladę posiekaj drobno i rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
  • Wodę z ciecierzycy wlej do wysokiego naczynia i przy pomocy miksera ubijaj przez kilka minut, aż powstanie sztywna piana.
  • Następnie dodawaj po łyżce cukru pudru i dalej miksuj.
  • Na koniec do ubitej na sztywno piany dodaj przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką.
  • Mus przelej do pucharków deserowych lub słoiczków, udekoruj kawałkami czekolady i wstaw na godzinę do lodówki.
Trwa ładowanie wpisu:instagram

I gotowe. Smacznego!

Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić