Pyszny mus czekoladowy. Wystarczą trzy składniki
Naszła cię ochota na deser, jednak nie masz czasu na pieczenie ciasta? Przygotuj wyjątkowo delikatny mus czekoladowy. Potrzebujesz zaledwie trzech składników. Jak to zrobić? Szczegóły poniżej.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Do przygotowania szybkiego musu czekoladowego o konsystencji delikatnej pianki potrzebujesz czekolady, cukru i aquafaby. Co to takiego? Aquafaba to płyn pozostający po gotowaniu ciecierzycy lub zalewa pozostała po ciecierzycy konserwowej. Nie wylewaj jej - zrób z niej pyszny deser, który z pewnością bardzo pokochasz. To nic trudnego. Wegański mus udaje się każdemu!
Czytaj także: To ciasto drożdżowe zawsze wychodzi! Dwie tajemne rady
Przepis na mus czekoladowy. Lista składników
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
- 2 łyżki cukru pudru
Przepis na mus czekoladowy. Sposób przygotowania
- Czekoladę posiekaj drobno i rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
- Wodę z ciecierzycy wlej do wysokiego naczynia i przy pomocy miksera ubijaj przez kilka minut, aż powstanie sztywna piana.
- Następnie dodawaj po łyżce cukru pudru i dalej miksuj.
- Na koniec do ubitej na sztywno piany dodaj przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką.
- Mus przelej do pucharków deserowych lub słoiczków, udekoruj kawałkami czekolady i wstaw na godzinę do lodówki.
I gotowe. Smacznego!