Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|
aktualizacja

Sprawdzony wakacyjny przepis. Ryba lepsza niż nad morzem

5
Podziel się:

Masz ochotę na wakacyjne danie, ale do urlopu jeszcze daleko? Ten przepis musisz wypróbować już teraz, bo ta ryba jest lepsza niż nad morzem! To prawdziwe niebo w gębie!

Sprawdzony wakacyjny przepis. Ryba lepsza niż nad morzem
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ryba lepsza niż nad morzem? To możliwe? Okazuje się, że tak! Nie potrzebujesz do tego wiele czasu i składników z kosmosu. Zastosuj się do tego przepisu i ciesz się wakacjami w swojej kuchni już dzisiaj. Smacznego!

Chrupiąca panierka, soczysty środek i prawdziwie słony posmak Bałtyku. Kojarzy wam się to z wakacjami? Nam bardzo. I właśnie dlatego, nie ma na co czekać. Szczególnie że ryby są źródłem kwasów tłuszczowych, które doskonale wpływają na nasze zdrowie.

Do ryby możesz dodać inne pyszności wedle uznania. Doskonale sprawdzi się zestaw znany z nadmorskich kurortów - ryba podana z frytkami i surówką, ale nic się nie przejmuj, jeśli jesteś na diecie.

A że, jak to się mówiło, rybka lubi pływać, dobrze sprawdzą się do niej napoje wyskokowe. Jest więc idealnym daniem do przygotowania na garden party wśród znajomych lub sąsiadów.

Przepis na rybę lepszą niż nad morzem. Składniki:

  • 400 g fileta z białej morskiej ryby
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 ml zimnego jasnego piwa
  • 10 g proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przepis na rybę lepszą niż nad morzem. Wykonanie:

  • Na początku filety rybne dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Doprawiamy je solą i pieprzem. Nie zaszkodzi skropić ich również sokiem z cytryny.
  • Tak przygotowaną rybę odstawiamy na kilkanaście minut.
  • W tym czasie przesiąknie ona smakiem przypraw.
  • Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia.
  • Mieszankę stopniowo wzbogacamy o zimne piwo.
  • Składniki łączymy ze sobą przy użyciu drewnianej łyżki.
  • Trzeba robić to delikatnie. W przeciwnym wypadku ciasto straci na swojej puszystości.
  • Kawałki ryby obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy je w cieście.
  • Tak przygotowane frykasy umieszczamy na rozgrzanym oleju.
  • Smażymy je z obu stron na złocisty kolor.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
i mniam
miesiąc temu
Lepsza niż nad morzem?! Ale ta panierka to nic nowego pod słońcem. Sekretny składnik- proszek do pieczenia. No i można taką panierkę stosować w smażalniach nad morzem. Przypomina mi to wizytę w Holandii, gdzie wcinaliśmy rybę tzw. kibbeling. Może nazwa nie przekonuje;) ale w smaku obłędne i po flamandzku kibbeling to podobno policzek dorsza. Robi się ciasto- mleko, jajko, ciemne piwo, proszek do pieczenia, mąka, przyprawy. Z braku polików dorszowych zmodyfikowałam i maczam małe kawałki suma afrykańskiego w tym cieście i wrzucam do wrzącego oleju. Rośnie pięknie:) Do tego sos majonezowo-jogurtowy z czosnkiem.
Morse
miesiąc temu
Ludzie sól, pieprz, sok z cytryny ewentualnie przyprawa do ryb to do garnka przykryć folią by nie smrodzić żonie i do lodówki, na drugi dzień panierka albo do majonezu zasypać warzywami mrożonymi i na patelnię. Cudów nie ma zawsze brakuje na stole. Smacznego
Jacha i Tadeu...
miesiąc temu
Mizia mnie to
Baba Faja
miesiąc temu
Łolaboga łolaboga a juści cyki pyk cyki pyk
Marian
miesiąc temu
Moim Fiatem drogi gminne tnę bezprzecznie,
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić