aktualizacja 

Sprawdzony wakacyjny przepis. Ryba lepsza niż nad morzem

5

Masz ochotę na wakacyjne danie, ale do urlopu jeszcze daleko? Ten przepis musisz wypróbować już teraz, bo ta ryba jest lepsza niż nad morzem! To prawdziwe niebo w gębie!

Sprawdzony wakacyjny przepis. Ryba lepsza niż nad morzem
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ryba lepsza niż nad morzem? To możliwe? Okazuje się, że tak! Nie potrzebujesz do tego wiele czasu i składników z kosmosu. Zastosuj się do tego przepisu i ciesz się wakacjami w swojej kuchni już dzisiaj. Smacznego!

Chrupiąca panierka, soczysty środek i prawdziwie słony posmak Bałtyku. Kojarzy wam się to z wakacjami? Nam bardzo. I właśnie dlatego, nie ma na co czekać. Szczególnie że ryby są źródłem kwasów tłuszczowych, które doskonale wpływają na nasze zdrowie.

Do ryby możesz dodać inne pyszności wedle uznania. Doskonale sprawdzi się zestaw znany z nadmorskich kurortów - ryba podana z frytkami i surówką, ale nic się nie przejmuj, jeśli jesteś na diecie.

A że, jak to się mówiło, rybka lubi pływać, dobrze sprawdzą się do niej napoje wyskokowe. Jest więc idealnym daniem do przygotowania na garden party wśród znajomych lub sąsiadów.

Przepis na rybę lepszą niż nad morzem. Składniki:

  • 400 g fileta z białej morskiej ryby
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 ml zimnego jasnego piwa
  • 10 g proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przepis na rybę lepszą niż nad morzem. Wykonanie:

  • Na początku filety rybne dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Doprawiamy je solą i pieprzem. Nie zaszkodzi skropić ich również sokiem z cytryny.
  • Tak przygotowaną rybę odstawiamy na kilkanaście minut.
  • W tym czasie przesiąknie ona smakiem przypraw.
  • Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia.
  • Mieszankę stopniowo wzbogacamy o zimne piwo.
  • Składniki łączymy ze sobą przy użyciu drewnianej łyżki.
  • Trzeba robić to delikatnie. W przeciwnym wypadku ciasto straci na swojej puszystości.
  • Kawałki ryby obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy je w cieście.
  • Tak przygotowane frykasy umieszczamy na rozgrzanym oleju.
  • Smażymy je z obu stron na złocisty kolor.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić