Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|
aktualizacja

Superprosty przepis. Ciasteczka owsiane bez pieczenia

11
Podziel się:

Ciasteczka gotowe w 10 minut, bez jajek i pieczenia? Tak, to możliwe! To wspaniała alternatywa na coś słodkiego, gdy jesteś na diecie. Owsiane ciasteczka mają mało kalorii i są przepyszne! Palce lizać!

Superprosty przepis. Ciasteczka owsiane bez pieczenia
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ciasteczka owsiane bez pieczenia mają wiele zalet. Nie dość, że jest wiele wersji smakowych do wyboru, to można je zrobić w wersji wegańskiej. I nie trzeba pilnować, żeby się nie spaliły. Same korzyści!

Ciasteczka owsiane bez pieczenia. Składniki:

  • 350 g płatków owsianych
  • 125 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 70 g prawdziwego masła lub oleju kokosowego
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • spora szczypta soli
  • dodatki, które można pominąć: 50 g prażonych, rozdrobnionych orzechów; do 50 g siekanych rodzynek; łyżka kakao

Ciasteczka owsiane bez pieczenia. Wykonanie:

  • Do garnka wlej pół szklanki mleka.
  • Dodaj 100 gramów dowolnego cukru oraz 70 gramów prawdziwego masła lub oleju kokosowego i 80 gramów czekolady gorzkiej.
  • Całość podgrzewaj na średniej mocy palnika, ciągle mieszając zawartość garnka, aż cukier się rozpuści a masło i czekolada roztopią się i połączą z mlekiem.
  • Całość zagotuj i odstaw. 
  • Przygotuj 350 gramów płatków owsianych pełnoziarnistych lub górskich albo o 50 do 100 gramów mniej płatków owsianych zwykłych lub błyskawicznych.
  • Jeśli dodajesz łyżkę kakao, które zostało wymienione w dodatkach, to wymieszaj je dokładnie łyżką z odmierzonymi płatkami.
  • Płatki wsyp do gorącego, słodkiego płynu i od razu zacznij mieszać wszystkie składniki (garnka nie trzymasz już na płycie). 
  • Jeśli dodajesz jeszcze bakalie to pamiętaj o tym, by je wcześniej bardzo drobno posiekać.
  • Blaszkę lub inną płaską "deskę" szklaną lub metalową, która zmieści się na półce w lodówce, wyłóż papierem do pieczenia.
  • Nakładaj porcję wielkości małego orzecha włoskiego - formuj kulkę i spłaszczaj ją na papierze.
  • Między ciasteczkami nie trzeba zachowywać większych, niż symboliczne odległości (nie będą rosnąć jak te pieczone). 
  • Blaszkę z ciastkami umieść w lodówce na około 6 h (może być na cała noc).
  • Po tym czasie (lub wcześniej) masa stwardnieje.
  • Niezjedzone ciasteczka należy przechowywać w lodówce.
  • Świeżość powinny zachować przynajmniej przez pięć dni. 
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(11)
Anja
5 miesięcy temu
To są dietetyczne ciasteczka? W nich jest 100 gram cukru i czekolada 80 g. 🤣🤣🤣🤣
Sybaryta
5 miesięcy temu
Ludzie leczcie tą psychozę związaną z kaloriami bo to już błędne koło. Lepiej dobrze i smacznie pojeść i być szczęśliwym niż wściekłym kenem i barbi😬
G38
5 miesięcy temu
Ja nie mogę za dużo cukru według tego portalu cukier szkodzi zdro2i 1kg to szybka smierć
Mariwon
5 miesięcy temu
Smak dzieciństwa. Moja ś.p. mama robiła mi je często, teraz ja robię dla swoich dzieciaków. Uwielbiam
Ansłer
5 miesięcy temu
Moja sp.Dorota robiła je w latach osiemdziesiątych jak była straszna bieda i nic nie było w sklepach.czekolady też nie było bo były tylko wyroby czekoladopodobne na kartki chyba.uzywała kakao gdzieś zdobyte.Nazywała te ciasteczka "kupki"....
Alpinka
5 miesięcy temu
Cukier, masło i one mają być dietetyczne 😂😂😂
ŚwiatOszalał
5 miesięcy temu
Miałam przepis z gazety na te ciasteczka 23 lata temu, chodziłam do podstawówki i koleżanka była zachwycona, gdy zrobiłam te ciasteczka. Zamiast czekolady gorzkiej trzeba było dodać kakao, co ma więcej sensu.
Ala
5 miesięcy temu
Dziś zrobiłam z olejem kokosowym i są przepyszne. Od dziś przepis zostaje z nami na zawsze. Wszyscy się zajadają. Olej kokosowy jest zdrowy, gorzka czekolada i płatki owsiane również więc nie rozumiem innych komentarzy.Cykier można pominąć lub zastąpić innym zdrowszym zamiennikiem albo namoczonymi daktylami. Polecam te ciastka
Preem
5 miesięcy temu
No zeczywiscie bardzo dietetyczne. Cukier, masło itd. Kto pisze te bzdury
GośśććA
5 miesięcy temu
Takie ciasteczka robiło się nawet w latach 60-tych i później ubiegłego wieku! Brawo są pyszne i mogą długo leżeć, nie psują się najwyżej obsychaja. Zamiast czekolady i mleka dawało się kakao i wodę.
Asia
5 miesięcy temu
To jest bomba kaloryczna, płatki, czekolada, olej kokosowy, słodziwo, nie dla osób na diecie
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić