Przepis na pudding ryżowy. Słodka i lekka przekąska na każdą porę dnia
Pudding ryżowy – z odrobiną cukru i przypraw – jest tak pyszny, że dosłownie rozpływa się w ustach. W dodatku skutecznie rozgrzewa organizm, co szczególnie doceniamy, kiedy na zewnątrz spada temperatura. Tłumaczymy krok po kroku, jak go przygotować.
Nie przygotujesz puddingu ryżowego, jeśli nie masz dostępu do piekarnika. Tylko poprzez pieczenie uzyskasz kremowy, a jednocześnie chrupiący wierzch.
Przeczytaj także: Ten deser cię zadziwi. Przepis na pudding chlebowo-maślany. Palce lizać!
Przepis na pudding ryżowy. Potrzebne składniki:
- 1/5 kostki masła
- pół szklanki ryżu
- pół litra mleka pełnotłustego
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
- dwie łyżki brązowego cukru
- łyżka cynamonu
- łyżka kardamonu
- łyżka gałki muszkatołowej
Przeczytaj także: Pudding, który "wyskakuje" ze szklanki. Przepis na japoński purin
Przepis na pudding ryżowy. Sposób przygotowania:
- Zagotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do przygotowania puddingu wystarczy pół szklanki.
- W międzyczasie zagotuj mleko i śmietankę, w trakcie dodając cukier i przyprawy. Mieszaj zwartość garnuszka, żeby uniknąć przypalenia i połączyć wszystkie składniki.
- Weź naczynie żaroodporne lub blaszkę, następnie dokładnie wysmaruj jej wnętrze masłem, aby uniknąć przywierania. Umieść w nim ryż, a wierzch zalej zawartością garnuszka.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz pudding przez około godzinę, aż wierzch stanie się lekko zarumieniony.
Przeczytaj także: Czekoladowy pudding z mikrofalówki. Tylko cztery składniki
Po wyjęciu puddingu z piekarnika poczekaj chwilę, aż ostygnie. Jeśli masz ochotę, możesz podawać potrawę z odrobiną dżemu lub marmolady.