o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
EKO
|

Przepis na pudding ryżowy. Słodka i lekka przekąska na każdą porę dnia

0
Podziel się

Pudding ryżowy – z odrobiną cukru i przypraw – jest tak pyszny, że dosłownie rozpływa się w ustach. W dodatku skutecznie rozgrzewa organizm, co szczególnie doceniamy, kiedy na zewnątrz spada temperatura. Tłumaczymy krok po kroku, jak go przygotować.

Przepis na pudding ryżowy. Słodka i lekka przekąska na każdą porę dnia
Pudding ryżowy – przepis (Getty Images)
bEEEjFat

Nie przygotujesz puddingu ryżowego, jeśli nie masz dostępu do piekarnika. Tylko poprzez pieczenie uzyskasz kremowy, a jednocześnie chrupiący wierzch.

Przepis na pudding ryżowy. Potrzebne składniki:

  • 1/5 kostki masła
bEEEjFav
  • pół szklanki ryżu
  • pół litra mleka pełnotłustego
bEEEjFaB
  • łyżka cynamonu
  • łyżka kardamonu
  • łyżka gałki muszkatołowej
bEEEjFaC

Przepis na pudding ryżowy. Sposób przygotowania:

  • Zagotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do przygotowania puddingu wystarczy pół szklanki.
  • W międzyczasie zagotuj mleko i śmietankę, w trakcie dodając cukier i przyprawy. Mieszaj zwartość garnuszka, żeby uniknąć przypalenia i połączyć wszystkie składniki.
bEEEjFaD
  • Weź naczynie żaroodporne lub blaszkę, następnie dokładnie wysmaruj jej wnętrze masłem, aby uniknąć przywierania. Umieść w nim ryż, a wierzch zalej zawartością garnuszka.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz pudding przez około godzinę, aż wierzch stanie się lekko zarumieniony.

Po wyjęciu puddingu z piekarnika poczekaj chwilę, aż ostygnie. Jeśli masz ochotę, możesz podawać potrawę z odrobiną dżemu lub marmolady.

bEEEjFaE
Zobacz także: Zobacz też: Dania, które rozgrzeją cię w chłodny dzień
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEEEjFaW
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(0)
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić