Przepis na pudding ryżowy. Słodka i lekka przekąska na każdą porę dnia

0

Pudding ryżowy – z odrobiną cukru i przypraw – jest tak pyszny, że dosłownie rozpływa się w ustach. W dodatku skutecznie rozgrzewa organizm, co szczególnie doceniamy, kiedy na zewnątrz spada temperatura. Tłumaczymy krok po kroku, jak go przygotować.

Przepis na pudding ryżowy. Słodka i lekka przekąska na każdą porę dnia
Pudding ryżowy – przepis (Getty Images)

Nie przygotujesz puddingu ryżowego, jeśli nie masz dostępu do piekarnika. Tylko poprzez pieczenie uzyskasz kremowy, a jednocześnie chrupiący wierzch.

Przepis na pudding ryżowy. Potrzebne składniki:

  • 1/5 kostki masła
  • pół szklanki ryżu
  • pół litra mleka pełnotłustego
  • łyżka cynamonu
  • łyżka kardamonu
  • łyżka gałki muszkatołowej

Przepis na pudding ryżowy. Sposób przygotowania:

  • Zagotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do przygotowania puddingu wystarczy pół szklanki.
  • W międzyczasie zagotuj mleko i śmietankę, w trakcie dodając cukier i przyprawy. Mieszaj zwartość garnuszka, żeby uniknąć przypalenia i połączyć wszystkie składniki.
  • Weź naczynie żaroodporne lub blaszkę, następnie dokładnie wysmaruj jej wnętrze masłem, aby uniknąć przywierania. Umieść w nim ryż, a wierzch zalej zawartością garnuszka.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz pudding przez około godzinę, aż wierzch stanie się lekko zarumieniony.

Po wyjęciu puddingu z piekarnika poczekaj chwilę, aż ostygnie. Jeśli masz ochotę, możesz podawać potrawę z odrobiną dżemu lub marmolady.

Zobacz także: Zobacz też: Dania, które rozgrzeją cię w chłodny dzień
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić