Tak spaghetti bolognese robią Włosi. Jeden składnik zmienia wszystko
Spaghetti bolognese to obok pizzy jedno z ulubionych dań kuchni włoskiej. Oryginalny włoski przepis zawiera jeden składnik, który rzadko jest dodawany przez polskie gospodynie. Poznaj sekret spaghetti prosto z Bolonii.
Źródło zdjęć: © Pexels
Spaghetti bolognese uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Ten rodzaj makaronu jest prosty i szybki w przygotowaniu. Mało kto jednak wie, że Włosi do tego dania dodają odrobinę mleka. Sprawdź, jak smakuje prawdziwe bolognese z włoskiej Bolonii.
Czytaj także: Domowe qurrito w 5 minut. Lepsze niż w KFC
Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca
Przepis na włoskie spaghetti bolognese. Potrzebne składniki:
- 300 g pancetty lub boczku
- 1 duża marchewka
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- pół szklanki czerwonego wina
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 500 ml passaty pomidorowej
- pół szklanki mleka
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
- sól, pieprz, odrobina cukru
- makaron
- parmezan
Przepis na włoskie spaghetti bolognese. Sposób przygotowania:
- boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni
- dodaj startą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz pokrojoną cebulę i seler naciowy
- wszystko razem podsmażaj
- następnie dodaj mięso mielone i dalej podsmażaj
- dodaj wino, koncentrat pomidorowy oraz passatę pomidorową
- całość przypraw solą, pieprzem i cukrem
- na koniec dodaj mleko i gotuj jeszcze chwilę
- sos podawaj z makaronem i tartym serem
Czytaj także: Puszyste i delikatne naleśniki. Dodaj jeden składnik
Źródło artykułu: o2pl