Tak spaghetti bolognese robią Włosi. Jeden składnik zmienia wszystko

73

Spaghetti bolognese to obok pizzy jedno z ulubionych dań kuchni włoskiej. Oryginalny włoski przepis zawiera jeden składnik, który rzadko jest dodawany przez polskie gospodynie. Poznaj sekret spaghetti prosto z Bolonii.

Tak spaghetti bolognese robią Włosi. Jeden składnik zmienia wszystko
Spaghetti bolognese. (Pexels)

Spaghetti bolognese uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Ten rodzaj makaronu jest prosty i szybki w przygotowaniu. Mało kto jednak wie, że Włosi do tego dania dodają odrobinę mleka. Sprawdź, jak smakuje prawdziwe bolognese z włoskiej Bolonii.

Przepis na włoskie spaghetti bolognese. Potrzebne składniki:

  • 300 g pancetty lub boczku
  • 1 duża marchewka
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • pół szklanki mleka
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • makaron
  • parmezan

Przepis na włoskie spaghetti bolognese. Sposób przygotowania:

  • boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni
  • dodaj startą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz pokrojoną cebulę i seler naciowy
  • wszystko razem podsmażaj
  • następnie dodaj mięso mielone i dalej podsmażaj
  • dodaj wino, koncentrat pomidorowy oraz passatę pomidorową
  • całość przypraw solą, pieprzem i cukrem
  • na koniec dodaj mleko i gotuj jeszcze chwilę
  • sos podawaj z makaronem i tartym serem
Trwa ładowanie wpisu:tiktok
Zobacz także: Bulion warzywny z obierek. Prosta i smaczna baza do zup
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić