Takie ciasteczka piekła moja babcia. Te ze sklepu nawet się do nich nie umywają
Są kruche, o maślanych smaku i smakują jak kilkadziesiąt lat temu, kiedy piekła je moja babcia. Są łatwe do zrobienia, a najbardziej smakują maczane w herbacie. Najlepiej z dodatkiem konfitury. Oczywiście, że babcinej…
Te ciasteczka były w moim domu od zawsze kiedy pamiętam. Najpierw piekła je moja babcia, a potem moja mama. Smakowały wybornie. I do dzisiaj – od czasu do czasu – sięgam po sprawdzony już przepis. To kruche ciasteczka, które robi się w maszynce do mięsa. Można je też kupić gotowe w sklepie, ale gdzie im tam do babcinych wypieków. Zwłaszcza, że są łatwe do wykonania nawet przez początkujących w kuchni. Do ich przygotowania możemy namówić nawet małe dzieci. Na pewno będą miały frajdę na etapie wykrawania fantazyjnych kształtów naszych ciasteczek. Zobaczcie sami:
Składniki (na ok. 60-70 ciasteczek)
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g masła o temperaturze pokojowej (babcia dodawała jeszcze ok. 30 g smalcu i trochę zmielonych skwarków)
- 3 łyżki śmietany 18% z rozpuszczoną w niej sodą (½ łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasteczka miksujemy lub zagniatamy ręcznie; ciasto powinno być elastyczne, nie za rzadkie ani zbyt suche. Tak przygotowane owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. godzinę lub nawet na całą noc
Niewielkie porcje ciasta przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, pamiętając o nałożeniu specjalnych nakładek, które pozwalają na wykonanie ciasteczek o różnych kształtach (jeśli nie mamy maszynki, to możemy ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać z niego ciasteczka o dowolnym kształcie)
Ciasto w kształcie taśmy kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15-20 minut w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180°C
Kruche ciasteczka najlepiej smakują ostudzone. Niektórzy maczają je w gorącej herbacie. Można zrobić zapas ciasteczek, które przechowuje się bez problemu w szczelnym naczyniu nawet do dwóch miesięcy. Smacznego!