Takie ciasteczka piekła moja babcia. Te ze sklepu nawet się do nich nie umywają

Są kruche, o maślanych smaku i smakują jak kilkadziesiąt lat temu, kiedy piekła je moja babcia. Są łatwe do zrobienia, a najbardziej smakują maczane w herbacie. Najlepiej z dodatkiem konfitury. Oczywiście, że babcinej…

x
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Te ciasteczka były w moim domu od zawsze kiedy pamiętam. Najpierw piekła je moja babcia, a potem moja mama. Smakowały wybornie. I do dzisiaj – od czasu do czasu – sięgam po sprawdzony już przepis. To kruche ciasteczka, które robi się w maszynce do mięsa. Można je też kupić gotowe w sklepie, ale gdzie im tam do babcinych wypieków. Zwłaszcza, że są łatwe do wykonania nawet przez początkujących w kuchni. Do ich przygotowania możemy namówić nawet małe dzieci. Na pewno będą miały frajdę na etapie wykrawania fantazyjnych kształtów naszych ciasteczek. Zobaczcie sami:

Składniki (na ok. 60-70 ciasteczek)

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej (babcia dodawała jeszcze ok. 30 g smalcu i trochę zmielonych skwarków)
  • 3 łyżki śmietany 18% z rozpuszczoną w niej sodą (½ łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasteczka miksujemy lub zagniatamy ręcznie; ciasto powinno być elastyczne, nie za rzadkie ani zbyt suche. Tak przygotowane owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. godzinę lub nawet na całą noc

Niewielkie porcje ciasta przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, pamiętając o nałożeniu specjalnych nakładek, które pozwalają na wykonanie ciasteczek o różnych kształtach (jeśli nie mamy maszynki, to możemy ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać z niego ciasteczka o dowolnym kształcie)

Ciasto w kształcie taśmy kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 15-20 minut w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180°C

Kruche ciasteczka najlepiej smakują ostudzone. Niektórzy maczają je w gorącej herbacie. Można zrobić zapas ciasteczek, które przechowuje się bez problemu w szczelnym naczyniu nawet do dwóch miesięcy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Rosja zablokowała popularny komunikator. "Organizowanie działań terrorystycznych"
Rosja zablokowała popularny komunikator. "Organizowanie działań terrorystycznych"
Nie mają dostępu do wody. Rosjanie znaleźli sposób
Nie mają dostępu do wody. Rosjanie znaleźli sposób
"Pokręcona sosna". Niezwykłe zdjęcie z lasu
"Pokręcona sosna". Niezwykłe zdjęcie z lasu