aktualizacja 

Tego na wigilijnym stole nie może zabraknąć. Przepis na śledzie gajowego

10

Jesień to doskonały czas, by zbierać grzyby. Tym, dla których grzybobranie w tym roku było wyjątkowo owocne i zostało ich trochę na zimę, Lasy Państwowe proponują, w jaki sposób można je wykorzystać na wigilijnym stole. Przepis na śledzie gajowego to prawdziwe niebo w gębie!

Tego na wigilijnym stole nie może zabraknąć. Przepis na śledzie gajowego
Śledzie gajowego (Facebook)

Nie masz pomysłu na śledzie? Lubisz grzyby, ale zastanawiasz się, w jaki sposób możesz je połączyć z rybą? Na ratunek przychodzi przepis na śledzie gajowego. Ta potrawa świetnie sprawdzi się na wigilijnej kolacji. Uwaga - szybko znika z talerzy!

Śledzie gajowego. Składniki:

  • 50 gramów suszonych kapeluszy borowikowych
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 gramów świeżych matiasów
  • 1-2 liście laurowe
  • oliwa z oliwek lub olej
  • zioła prowansalskie

Śledzie gajowego. Wykonanie:

  • 50 gramów suszonych kapeluszy borowikowych gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu.
  • Gdy grzyby są już miękkie, odcedzamy je i kroimy na paseczki.
  • W tym czasie kroimy 2 cebule w drobne piórka i delikatnie podsmażamy na oleju, podlewając odrobiną wywaru z grzybów.
  • Dodajemy do niej pokrojone grzyby, solimy i pieprzymy do smaku i jeszcze chwilę razem smażymy.
  • Odstawiamy by całość ostygła.
  • 500 gramów świeżych matiasów płuczemy i osuszamy z wody, a następnie kroimy na ,,kęsowe'' kawałki.
  • Układamy warstwami w dużym słoiku.
  • Warstwę śledzi posypujemy ziołami prowansalskimi i przekładamy wystudzoną warstwą grzybów z cebulą i 1-2 liśćmi laurowymi.
  • Na koniec całość zalewamy dobrej jakości olejem lub oliwą z oliwek.
  • Podajemy na następny dzień.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić