Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|
aktualizacja

Tego na wigilijnym stole nie może zabraknąć. Przepis na śledzie gajowego

5
Podziel się:

Jesień to doskonały czas, by zbierać grzyby. Tym, dla których grzybobranie w tym roku było wyjątkowo owocne i zostało ich trochę na zimę, Lasy Państwowe proponują, w jaki sposób można je wykorzystać na wigilijnym stole. Przepis na śledzie gajowego to prawdziwe niebo w gębie!

Tego na wigilijnym stole nie może zabraknąć. Przepis na śledzie gajowego
Śledzie gajowego (Facebook)

Nie masz pomysłu na śledzie? Lubisz grzyby, ale zastanawiasz się, w jaki sposób możesz je połączyć z rybą? Na ratunek przychodzi przepis na śledzie gajowego. Ta potrawa świetnie sprawdzi się na wigilijnej kolacji. Uwaga - szybko znika z talerzy!

Śledzie gajowego. Składniki:

  • 50 gramów suszonych kapeluszy borowikowych
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 gramów świeżych matiasów
  • 1-2 liście laurowe
  • oliwa z oliwek lub olej
  • zioła prowansalskie

Śledzie gajowego. Wykonanie:

  • 50 gramów suszonych kapeluszy borowikowych gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu.
  • Gdy grzyby są już miękkie, odcedzamy je i kroimy na paseczki.
  • W tym czasie kroimy 2 cebule w drobne piórka i delikatnie podsmażamy na oleju, podlewając odrobiną wywaru z grzybów.
  • Dodajemy do niej pokrojone grzyby, solimy i pieprzymy do smaku i jeszcze chwilę razem smażymy.
  • Odstawiamy by całość ostygła.
  • 500 gramów świeżych matiasów płuczemy i osuszamy z wody, a następnie kroimy na ,,kęsowe'' kawałki.
  • Układamy warstwami w dużym słoiku.
  • Warstwę śledzi posypujemy ziołami prowansalskimi i przekładamy wystudzoną warstwą grzybów z cebulą i 1-2 liśćmi laurowymi.
  • Na koniec całość zalewamy dobrej jakości olejem lub oliwą z oliwek.
  • Podajemy na następny dzień.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
joj
11 miesięcy temu
Przecież to nie jest nakaz, chyba rozumiecie to zbyt dosłownie. Kto tu wchodzi...?
Zoska
11 miesięcy temu
A może tradycja wreszcie będzie jedzenie raz do roku zdrowo i dietetycznie .???
Ewa
11 miesięcy temu
Matiasy są dostępne w makro, kupiłam, no trochę drogo ok. 60 zl za kg.
Grand
11 miesięcy temu
Ogólnie przepis ciekawy.A śledzie jak zwał tak zwał każdy wie oco chodzi.
EBOLA✌
11 miesięcy temu
Tego nie może zabraknąć... Bo co wigilia się nie odbędzie? Co za specjalista pisze te bzdury
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić