Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|

Totalnie letni przepis! Hummus z bobu podbija podniebienia

5
Podziel się:

Kochasz hummus, ale obawiasz się, że jest zbyt kaloryczny? Albo nie lubisz ciecierzycy? Już nie musisz się tym przejmować. Zrobisz go z o wiele bardziej dostępnego składnika - bobu. Ten ma zaledwie 88 kilokalorii w 100 gramach. Nic tylko wykorzystać go w postaci pasty na kanapki! Smacznego!

Totalnie letni przepis! Hummus z bobu podbija podniebienia
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Marzysz o tym, by zjeść ukochany bób w troszkę innej formie niż dotychczas, ale kompletnie nie masz na niego pomysłu? Już masz - hummus z bobu. Jest banalnie prosty i nie potrzebujesz wyszukanych składników.

Ze zrobieniem go poradziłoby sobie nawet dziecko. Oprócz tego warto pamiętać, że bób to roślina strączkowa, która zawiera mało tłuszczu, za to dużo białka, a także błonnik. Jest wyjątkowo sycący, a przy tym ma bardzo mało kalorii.

Oprócz walorów smakowych i wartości odżywczych ma wiele właściwości leczniczych. Jest doskonałym źródłem białka. W 100 g ugotowanego bobu znajdziemy prawie 8 g białka. Bób polecany jest nie tylko wegetarianom i weganom, ale też osobom z chorobami układu krążenia

Hummus z bobu. Składniki:

  • 300 g bobu (200 g po ugotowaniu i obraniu)
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy extra
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pełna łyżka stołowa tahini
  • 3 listki mięty
  • dekoracja: jasny sezam, płatki chili

Hummus z bobu. Wykonanie:

  • Bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości (ok. 10 - 30 minut, w zależności od tego czy jest młody czy dojrzały).
  • Odcedzić zachowując kilka łyżek wody z gotowania.
  • Bób obrać z łupinek i odmierzyć 200 g (resztę zachować do dekoracji).
  • Obrany bób włożyć do pojemnika blendera (rozdrabniacza lub melaksera).
  • Dodać sól, pieprz, obrany czosnek, oliwę, sok z cytryny, tahini oraz miętę.
  • Całość dokładnie zmiksować (jeśli bób jest mocno dojrzały i pasta wychodzi sucha, można dodawać stopniowo zachowaną wodę z gotowania).
  • Wyłożyć do salaterki, posypać resztą bobu, uprażonym sezamem, płatkami chili, listkami mięty oraz polać oliwą extra.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
Górski.
5 miesięcy temu
Ja dziękuję za arabskie majonezy, wolę bawić się na parkiecie, a nie na kiblu.
polki7
5 miesięcy temu
reklama nowej przyprawy>? tahini
pawel-
5 miesięcy temu
kotlety schabowe wychodzą 3x taniej
Bebe
5 miesięcy temu
Taki hummus jest bardzo pyszny, ja dodaję jeszcze chili do blendera i zjadam łyżkami. Można też podgrzać jako dodatek do drugiego dania na obiad, albo zjeść z grzankami.
Rolnik bez do...
5 miesięcy temu
Moje prywatne warchlaki wcinają ten humus aż im się uszy trzęsą
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić