"Wystarczą dwa składniki". Bosacka analizuje skład popularnego dodatku do zup i sałatek

9

Katarzyna Bosacka nie ustaje w tropieniu konsumenckich oszustw do jakich wciąż uciekają się producenci żywności. W swoim nowym wpisie w mediach społecznościowych, dziennikarka analizuje skład dostępnych na rynku śmietan. Czarno na białym widać, z produktów których marek powinniśmy zrezygnować, a które po analizie składu zasługują na prawdziwe laury.

"Wystarczą dwa składniki". Bosacka analizuje skład popularnego dodatku do zup i sałatek
Katarzyna Bosacka tym razem na tapet wzięła polskich producentów śmietany (Adobe Stock)

Po maśle i kiełbasach, czas na śmietanę. Katarzyna Bosacka w przejrzystych grafikach na swoim profilu pokazała produkty, których bez lęku możemy używać podczas gotowania posiłków. Okazuje się, że w śmietanie powinny znaleźć się zaledwie dwa składniki.

Dziennikarka pod lupę bierze aż osiemnastu producentów dostępnych w sklepach śmietan. Okazuje się też, że jej werdykt jest stosunkowo łagodny w stosunku do innych produktów w przeszłości analizowanych przez dziennikarkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niezawodne sposoby na idealną bitą śmietanę. Teraz zawsze się uda
Mam dziś dla Was obiecane porównanie składów śmietan od różnych producentów. Przyjrzałam się tym, które zawierają 18% tłuszczu. Produktów w tym zestawieniu jest aż 18

Tak popularna ekspertka zaczyna swój wpis na Instagramie. Okazuje się, że w przypadku śmietany sytuacja wygląda całkiem nienajgorzej:

Powiem Wam, że jest naprawdę nieźle, bo większość śmietan ma czysty skład – taki właśnie jaki powinien być. Śmietana to tak naprawdę najwyższa warstwa surowego mleka, zebrana z powierzchni wraz z całym tłuszczem. W związku z tym w jej składzie powinna być tylko i wyłącznie śmietanka oraz kultury bakterii mlekowych. Tylko dwa składniki i większość produktów tak właśnie wygląda, ale nie wszystkie... Zerknijcie na grafiki.
Trwa ładowanie wpisu:instagram

Z opublikowanych przez dziennikarkę grafik jasno wynika, że naprawdę dobry produkt powinien zawierać jedynie śmietanę i żywe kultury bakterii. A dodatki w postaci skrobi modyfikowanej, gumy guar czy mączki chleba świętojańskiego czynią ze zwykłej śmietany chemiczną bombę rujnującą nam zdrowie.

Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić