Za drogo nad morzem? Przepis na doskonałą smażoną rybę
Ceny za smażoną rybę stały się w tym rok hitem sieci. Jednak dobrą rybę bez problemu możesz usmażyć w domu. Wiemy, jak to zrobić, żeby wyszła jeszcze lepsza niż w barze!
Źródło zdjęć: © Getty Images
Nad morzem za drogo? Albo na swoje wakacje musisz jeszcze poczekać? Smażona ryba może dać ci namiastkę nadmorskiego wyjazdu. Mamy przepis na taką, która wychodzi zawsze doskonała. Wybierz swoją ulubioną rybę (polecamy dorsza, okonia nilowego lub mintaja, które są bardzo prostymi rybami do smażenia nawet dla początkujących kucharzy).
Przepis na smażoną rybę. Składniki:
- kawałek mrożonej ryby, wybierz taką, jaką lubisz
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przepis na smażoną rybę. Wykonanie:
- Rybę rozmroź, odsącz z niej wodę
- Jajko roztrzep w misce
- Mąkę kukurydzianą wymieszaj z bułką tartą
- Rybę najpierw obtocz w zwykłej mące, później w jajku i na koniec w mieszance bułki tartej z mąką kukurydzianą
- Czynność powtórz
- Smaż na głębokim rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron
- Usmażoną rybę najpierw połóż na ręcznik papierowy, by ściekł z niej tłuszcz