Żurek wg Makłowicza. Ten składnik jest dla niego najważniejszy!

5

Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Swoim sprawdzonym przepisem na to tradycyjne danie podzielił się Robert Makłowicz. Uwielbiany przez Polaków podróżnik dodaje do zupy pewien składnik, który perfekcyjnie podkręca jej smak.

Żurek wg Makłowicza. Ten składnik jest dla niego najważniejszy!
Przepis na wielkanocny żurek wg Makłowicza (AKPA, Pixabay)

Święta wielkanocne nie mogę się obyć bez żurku. To zupa z wieloletnią tradycją i każda gotująca osoba ma na nią swój własny przepis, który jednak zawsze można nieco uświetnić.

Robert Makłowicz opracował idealny przepis na żurek, który zasmakuje każdemu. Dla podróżnika najważniejsze jest, by żurek był mocno... czosnkowy!

Ja przyznam się szczerze, jeśli nie czuję intensywnego smaku czosnku w żurze, to taki żur mam za nic. To po prostu jest jakiś nędzny i straszny żureczek - wyznał niegdyś Makłowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niecodzienne zastosowania musztardy. Te domowe patenty zaskakują

Przepis na żurek wg Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki

  • 0,5 kg wędzonych żeberek
  • 100 g wędzonej szynki
  • 2 litry przegotowanej wody
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 szklanki zakwasu
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, duża szczypta suszonego majeranku
  • Sól, pieprz do smaku

Przepis na żurek wg Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania

  • Wodę wlej do garnka, włóż żeberka, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez około godzinę
  • Szynkę pokrój w kostkę, dorzuć do wywaru
  • Ziemniaki obierz i pokrój, wrzuć do wywaru i gotuj do miękkości
  • Boczek pokrojony w kostkę podsmaż na maśle, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj czosnek i mąkę. Wszystko energicznie wymieszaj, aż powstanie zasmażka
  • Na patelnię dodaj chochlę wywaru, dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo wlej zawartość patelni do garnka, ponownie wymieszaj
  • Do zupy dodaj zakwas, dopraw przyprawami
  • Podawaj z chlebem, jajkami i białą kiełbasą
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić