Karolina Sobocińska,MDO| 
aktualizacja 

Na opakowaniu 15-letnia Viki Gabor. A co w środku? Nie jest dobrze

79

Viki Gabor z nastolatki o fenomenalnym głosie wyrasta powoli na prawdziwą supergwiazdę. Posiada już swoją linię kosmetyków, a także... płatków. I choć w internecie pojawiają się już pierwsze recenzje ich smaku, my postanowiliśmy sprawdzić, co skrywają w środku! Dietetyczka, z którą rozmawialiśmy nie ma wątpliwości. - Skład pozostawia wiele do życzenia - mówi w rozmowie z o2.pl Roksana Środa.

Na opakowaniu 15-letnia Viki Gabor. A co w środku? Nie jest dobrze
Viki Gabor wypuściła swoje płatki (Archiwum prywatne, Instagram)

Sieć dyskontów Biedronka, marka płatków śniadaniowych Yummers i Viki Gabor. Młoda gwiazda została właśnie twarzą płatków śniadaniowych o wymyślonym przez siebie smaku - szejka czekoladowego.

Pierwsi fani już kupili najnowszy produkt sygnowany nazwiskiem Viki. I dosłownie szaleją z radości, że ich idolka go wypuściła, chwaląc przy okazji walory smakowe.

Dobre - kakao jest wyczuwalne, smak całkiem spoko, ode mnie ocenka 7/10 - mówił jeden z TikTokerów.
Trwa ładowanie wpisu:tiktok

Płatki Viki Gabor. Co na to dietetyczka?

Postanowiliśmy sprawdzić, jaki skład ma paczka chrupiących przysmaków i zapytać dietetyka o zdanie.

Na opakowaniu napisane jest, że 100 g produktu zawiera 354 kilokalorii. Płatki mają 2,7 g tłuszczu, 71,6 g węglowodanów, 26,7 g stanowią cukry, a 7,7 g - białka. Oprócz tego produkt bogaty jest w błonnik pokarmowy w ilości 6,4 g i sól 0,51 g.

W składzie mamy 72 proc. mąki. Jest to połączenie mąki pszennej pełnoziarnistej, kukurydzianej pełnoziarnistej, mąki pszennej i mąki ryżowej. Oprócz tego cukier, kakao o obniżonej wartości tłuszczu, aromaty, olej rzepakowy, sól i syrop glukozowo-fruktozowy.

Trwa ładowanie wpisu:tiktok

Produkt nie wygląda więc na bogaty w niezbędne składniki. A co o takim składnie sądzi dietetyczka?

Skład pozostawia wiele do życzenia. Chociażby ze względu ja zawartość syropu cukrowego czy cukru. Prawie 27g cukru w 100g, to całkiem sporo! W przeliczeniu daje to około 3 łyżki stołowe - zauważa w rozmowie z o2 Roksana Środa.

- Plusem jest to, że cukier jest najmniejszym dodatkiem i znajduje się na samym końcu listy składników. Z kolei dodatek maki pszennej pełnoziarnistej zwiększy trochę zawartość błonnika - dodaje ekspertka.

Podsumowując, zachęcam do wyboru płatków śniadaniowych o lepszym składzie - bez dodatki cukru, a przede wszystkim - syropu cukrowego. Niemniej jako produkt rekreacyjny, od czasu do czasu i w bardzo niewielkiej ilości - nie będzie najgorszym wyborem, ze względu na mieszankę mąk, większą zawartość błonnika i stosunkowo niewielki dodatek syropu cukrowego. Podkreślam - niewielki dodatek, jako produkt rekreacyjny w zdrowej i wartościowej diecie. Zawartość cukru na 100g nadal jest wysoka - podkreśla dietetyczka.
Trwa ładowanie wpisu:instagram
Trwa ładowanie wpisu:instagram

Karolina Sobocińska, dziennikarka o2.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić