Karolina Woźniak| 

Idealne pieczywo na grilla. Focaccia zachwyci wszystkich przy stole

0

Focaccia wywodzi się z kuchni włoskiej. Podawana jest przed daniem głównym jako zaspokojenie głodu. Jest również świetnym dodatkiem do wszelkich dań.

Focaccia wywodzi się z kuchni włoskiej. To rodzaj pieczywa, które wykorzystuje się jako spód na pizzę
Focaccia wywodzi się z kuchni włoskiej. To rodzaj pieczywa, które wykorzystuje się jako spód na pizzę (Getty Images)

Focaccia to rodzaj pieczywa, który jest podstawą pizzy. Każdy region Włoch ma swoją własną odmianę i recepturę na to przepyszne ciasto, które równie dobrze się sprawdza jako zamiennik zwykłego pieczywa. Z dodatkiem oliwek i rozmarynu smakuje naprawdę dobrze. Jeśli jednak nie jesteście fanami oliwek, możecie je pominąć.

Przepis na focaccię. Potrzebne składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek
  • garść zielonych oliwek
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • rozmaryn, tymianek lub oregano (dowolnie)

Przepis na focaccię. Sposób przygotowania:

  • Drożdże skrusz do kubka, dodaj 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki
  • Wszystko wymieszaj i odstawi w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut
  • Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek
  • Dodaj drożdże oraz resztę ciepłej wody
  • Składniki wymieszaj w misce drewnianą łyżką, połącz w kulę
  • Ciasto wyłóż na posypany mąką blat
  • Wyrabiaj przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
  • Na blacie rozsmaruj jedną łyżkę oliwy, wyłóż ciasto i rozwałkuj je na około 30 cm placek
  • Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą i wyłóż na nią rozwałkowane ciasto
  • Przykryj przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny)
  • Piekarnik nagrzać do 220°C
  • Ciasto posyp solą morską i ewentualnie ziołami (Możesz wyłożyć je oliwkami wymieszanymi z oliwą)
  • Odstaw ponownie do wyrośnięcia ( na godzinę)
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 - 20 minut na złoty kolor
  • Podawaj skropioną oliwą

I gotowe! Focaccię można podać na samym początku grillowania, żeby zaspokoić apetyt. Świetnie będzie się komponować z oliwkami i suszonymi pomidorami w oliwie.

Zobacz także: Pięć pomysłów na dania z makaronem

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić