Bułgarska przyprawa. Chroni przed rozwojem komórek nowotworowych
Czubryca to bułgarska przyprawa, która nie tylko doskonale pasuje do wielu potraw, ale także wykazuje mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Swoje liczne walory zawdzięcza zawartości czterech cennych składników. Dowiedz się, co zawiera ta kulinarna mieszanka i poznaj powody, dla których warto włączyć ja do swojej codziennej diety.
Cząber górski
Temu składnikowi czubryca zawdzięcza swój charakterystyczny korzenny smak. Cząber górski zawiera m.in.: tymol, p-Cymen, flawonoidy oraz kwas betulinowy, oleanowy, kawowy, ursolowy i rozmarynowy. Dzięki zawartości wielu cennych elementów wykazuje właściwości antyseptyczne, odkażające, przeciwzapalne, przeciwbólowe i moczopędne. Pomaga na takie dolegliwości jak biegunka, wymioty, nudności, niestrawność i wzdęcia. Poza tym cząber jest silną bronią w walce z gronkowcami, pałeczkami okrężnicy, paciorkowcami, drożdżakami i bakteriami E. coli.
Suszona papryka
W bułgarskiej przyprawie znajdziemy ostrą lub słodką mieloną paprykę. Suszona papryka poprawia apetyt, zwiększa odporność, wzmacnia błony śluzowe, pobudza produkcję kwasu żołądkowego i obniża ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Obecne w niej antyoksydanty pomagają obniżyć cholesterol i chronią przed rozwojem komórek nowotworowych w organizmie.
Czosnek
Ten naturalny antybiotyk jest powszechnie znany ze swoich dobroczynnych właściwości. Wzmacnia odporność na infekcje, zabija bakterie, grzyby, wirusy i wolne rodniki, obniża ryzyko chorób nowotworowych, opóźnia proces starzenia się organizmu, chroni przed wzdęciami i usprawnia pracę jelit. Substancje zawarte w czosnku pomagają również wyregulować ciśnienie i obniżyć cholesterol. W ząbku czosnku znajdziemy: witaminę C, witaminy z grupy B, prowitaminę A, flawonoidy, aminokwasy, saponiny, wapń, magnez i potas.
Kozieradka
Czubryca zawiera również liście i nasiona kozieradki. Ta zdrowa roślina niszczy bakterie i grzyby, stymuluje wytwarzanie insuliny i żółci, łagodzi objawy stanów zapalnych, pomaga na zaparcia oraz wpływa korzystnie na pracę układu krążenia. Saponiny steroidowe obecne w tej roślinie obniżają zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów w krwiobiegu. Dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.