aktualizacja 

Chroni przed rakiem. Szybko włącz do diety, gdy trzustka woła o pomoc

57

Trzustka to ważna część naszego organizmu dlatego warto o nią zadbać. W tym celu należy dodać pewne produkty spożywcze do naszego codziennego menu. Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się, co powinniśmy spożywać, żeby wspomóc prawidłową pracę naszej trzustki.

Kurkuma chroni trzustkę i działa przeciwnowotworowo
Kurkuma chroni trzustkę i działa przeciwnowotworowo (Getty Images)

Trzustka ma za zadanie wspierać funkcjonowanie jelita cienkiego, dostarczając mu odpowiednie enzymy umożliwiające trawienie. Poza tym ten organ produkuje hormony, które regulują poziom glukozy we krwi. Problemy z trzustką na początku mogą nie dawać żadnych wyraźnych sygnałów. Z czasem może pojawić się charakterystyczny symptomem chorej trzustki, jakim jest lekki ból, lae narastający ból. Chorobom trzustki mogą towarzyszyć także biegunki, wzdęcia i nieuzasadniony spadek masy ciała. Jeżeli masz tego typu objawy i zdiagnozowano u ciebie chorą trzustkę, to powinieneś wzbogacić swoja dietę jak najszybciej o konkretne produkty.

Pierwszym z nich jest kurkuma. To przyprawa, która ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi uczucie pieczenia spowodowane zapaleniem trzustki oraz dba o wytwarzanie insuliny. Insulina z kolei reguluje stężenie cukru we krwi, tym samym przeciwdziała rozwojowi cukrzycy. Aby zadbać o trzustkę pij codziennie rano szklankę ciepłego mleka z dodatkiem dwóch łyżeczek kurkumy.

Inną miksturą, która pomoże naszej trzustce jest napój przygotowany z czosnku i miodu. Stosowanie tego połączenia zadziała pozytywnie na układ odpornościowy i wzmocni tkanki narządów wewnętrznych. Miód jest jednak niewskazany dla osób cierpiących na cukrzycę lub przewlekłe zapalenie trzustki.

Na problemy pomoże też szpinak, który jest źródłem żelaza działającego przeciwzapalnie oraz witaminy B, która wspomaga trzustkę. Poza tym szpinak to warzywo zmniejszające ryzyko rozwoju nowotworów dzięki substancji o nazwie MGDG. Należy jednak pamiętać, że by zwiększyć prozdrowotne właściwości szpinaku najlepiej spożywać go z cebulą lub czosnkiem.

Do swojego menu włącz tez wiśnie, borówki i winogrona zawierające przeciwutleniacze, które przeciwdziałają nowotworowi trzustki. Te owoce posiadają również resweratrol, który dba o prawidłową budowę naczyń krwionośnych. Najlepiej spożywać je na surowo, żeby w pełni skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości.

Nie zapominaj też o brokułach, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka trzustki. Ponadto zapobiegają też jej stanom zapalnym i działają oczyszczająco na całe ciało.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić