Trzustka ma za zadanie wspierać funkcjonowanie jelita cienkiego, dostarczając mu odpowiednie enzymy umożliwiające trawienie. Poza tym ten organ produkuje hormony, które regulują poziom glukozy we krwi. Problemy z trzustką na początku mogą nie dawać żadnych wyraźnych sygnałów. Z czasem może pojawić się charakterystyczny symptomem chorej trzustki, jakim jest lekki ból, lae narastający ból. Chorobom trzustki mogą towarzyszyć także biegunki, wzdęcia i nieuzasadniony spadek masy ciała. Jeżeli masz tego typu objawy i zdiagnozowano u ciebie chorą trzustkę, to powinieneś wzbogacić swoja dietę jak najszybciej o konkretne produkty.
Pierwszym z nich jest kurkuma. To przyprawa, która ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi uczucie pieczenia spowodowane zapaleniem trzustki oraz dba o wytwarzanie insuliny. Insulina z kolei reguluje stężenie cukru we krwi, tym samym przeciwdziała rozwojowi cukrzycy. Aby zadbać o trzustkę pij codziennie rano szklankę ciepłego mleka z dodatkiem dwóch łyżeczek kurkumy.
Inną miksturą, która pomoże naszej trzustce jest napój przygotowany z czosnku i miodu. Stosowanie tego połączenia zadziała pozytywnie na układ odpornościowy i wzmocni tkanki narządów wewnętrznych. Miód jest jednak niewskazany dla osób cierpiących na cukrzycę lub przewlekłe zapalenie trzustki.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Na problemy pomoże też szpinak, który jest źródłem żelaza działającego przeciwzapalnie oraz witaminy B, która wspomaga trzustkę. Poza tym szpinak to warzywo zmniejszające ryzyko rozwoju nowotworów dzięki substancji o nazwie MGDG. Należy jednak pamiętać, że by zwiększyć prozdrowotne właściwości szpinaku najlepiej spożywać go z cebulą lub czosnkiem.
Do swojego menu włącz tez wiśnie, borówki i winogrona zawierające przeciwutleniacze, które przeciwdziałają nowotworowi trzustki. Te owoce posiadają również resweratrol, który dba o prawidłową budowę naczyń krwionośnych. Najlepiej spożywać je na surowo, żeby w pełni skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości.
Nie zapominaj też o brokułach, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka trzustki. Ponadto zapobiegają też jej stanom zapalnym i działają oczyszczająco na całe ciało.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl