Chroni przed rakiem, wymiata toksyny. Dla wątroby nie ma nic lepszego
Każdego dnia nasza wątroba narażona jest na wiele szkodliwych czynników, które ją wyniszczają. Wysokoprzetworzona żywność, papierosy czy alkohol obciążają wątrobę, powodują stany zapalne i w efekcie doprowadzają do rozwoju wielu groźnych chorób. Aby oczyścić ten ważny organ, warto sięgnąć po leczniczy napój z marchwi, spiruliny oraz popularnego zioła.
Miksturę detoksykującą przygotujesz w kilka minut. Wystarczy, że cztery marchewki, pół łyżeczki spiruliny oraz garść posiekanych listków mięty zmiksujesz w blenderze do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli napój jest za gęsty, możesz dodać wodę. Przygotowaną miksturę pij na czczo. Wystarczy 100 ml dziennie, aby przynieść ulgę zmęczonej wątrobie.
Zobacz także: Nie boli, ale niepokoi. Sygnał, że wątroba wysiada
W tym zdrowotnym koktajlu każdy składnik ma ogromne znaczenie. Marchewka to bogate źródło witaminy C oraz beta-karotenu, który jest prowitaminą witaminy A. To bardzo silny przeciwutleniacz, który chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, chroniąc tym samym nasz organizm przed rozwojem nowotworów. Beta-karoten nie tylko wspomaga procesy trawienne, ale też oczyszcza wątrobę i pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Jeden z najcenniejszych związków, które znajdziemy w spirulinie, to GLA, czyli kwas gamma-linolenowy. Składnik ten wzmacnia odporność organizmu oraz leczy stany zapalne. Dodatkowo poprawia stan naszej skóry, włosów oraz paznokci. Spirulina to także bogactwo chlorofilu. Ten zielony barwnik o silnym działaniu antyoksydacyjnym wyłapuje toksyny i pomaga się ich pozbyć z naszego ciała.
Zobacz także: Wystarczą trzy dni. Pij, a wątroba będzie jak nowa
Ostatnim składnikiem mikstury oczyszczającej wątrobę jest mięta. To roślina oczyszczająca i wspierającą prawidłową pracę wątroby. Pomaga na problemy trawienne, takie jak wzdęcia czy niestrawność. Dodatkowo regeneruje wątrobę i jest źródłem garbników i flawonoidów, które podobnie jak chlorofil, witamina C czy chlorofil, wykazuje działanie antyoksydacyjne.
Leczniczy napój z marchewki, spiruliny oraz mięty warto pić regularnie.