Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kornelia Ramusiewicz
Kornelia Ramusiewicz
|
aktualizacja

Wyniszcza wątrobę jak alkohol. Przyczynia się do marskości i raka

69
Podziel się:

Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę, że regularne sięganie po nadmierne ilości alkoholu sukcesywnie wyniszcza naszą wątrobę. Istnieją inne produkty, które również zaburzają prawidłową pracę tego organu. Sprawdź, czy nie masz ich w swojej kuchni.

Wyniszcza wątrobę jak alkohol. Przyczynia się do marskości i raka
Cukier, sól i mięso to obok alkoholu najgorsze substancje dla wątroby (Subin Sailendran Photography)

Cukier

Wątroba to największy gruczoł w naszym organizmie, który pełni kilka bardzo istotnych funkcji. Wątroba uczestniczy w procesie przemiany glukozy, który w formie glikogenu jest w niej magazynowany. Nadmiar cukru w codziennej diecie obciąża ten narząd i uniemożliwia jego regenerację. Najbardziej szkodliwy jest cukier rafinowany i syrop glukozowo-fruktozowy.

Zbyt duża ilość sztucznych substancji słodzących również wpływa niekorzystnie na prawidłową funkcjonowanie wątroby. Dlatego, zanim po raz kolejny sięgniemy po słodzony napój, batonik czekoladowy, ciastko lub inny przetworzony produkt cukierniczy, pamiętajmy, jak te produkty wpływają na naszą kondycję zdrowotną.

Żywność bogata w cukier zwiększa ryzyko nadwagi otyłości i cukrzycy typu 2 oraz niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby, które może prowadzić do raka lub marskości wątroby.

Sól

Regularne spożywanie potraw z dużą ilością soli podnosi ciśnienie krwi i zaburza gospodarkę wodą organizmu. Wyniki badań, które opublikowano w czasopiśmie "Journal of Agricultural and Food Chemistry" potwierdziły, że nadmiar soli szkodzi również naszej wątrobie.

Jak wynika z analizy przeprowadzonej przez naukowców z Uniwersytetu Jinan, regularne sięganie po sól podnosi ryzyko zwłóknienia wątroby. Należy pamiętać, że substancja ta znajduję się nie tylko w solniczce, ale jest też obecna w większości produktów wysokoprzetworzonych. Smak ulubionych dań możemy wzbogacić zdrowszymi przyprawami, takimi jak kurkuma, bazylia, majeranek czy oregano.

Mięso

W trosce o zdrowie naszej wątroby, powinniśmy ograniczyć do minimum spożywanie czerwonego mięsa. Jeżeli jednak zdecydujemy się na zjedzenie wieprzowiny, wołowiny czy baraniny, to lepiej wybierzmy chude kawałki. Zamiast grillować lub smażyć mięso, zdecydowanie lepiej je upiec lub ugotować na parze.

Żeby uniknąć chorób wątroby i innych poważnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy raz na zawsze wyeliminować z naszej diety przetworzone mięso. Konserwy mięsne, bekon, boczek, parówki, kiełbaski i pasztety zawierają znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Najlepiej zastąpić te produkty większą ilością zdrowych ryb morskich bogatych w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (sardynka, makrela, śledź i łosoś).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(69)
Aga
miesiąc temu
Tia, lepiej zastąpić mięso rybami morskimi - ciekawe czy autor zapomniał w jakiej chorej cenie są.
Babsi
3 miesiące temu
Jeżeli masz chora wątrobę to albo zastosujesz ta czy podobna dietę ktora nie jest szkodliwa, albo weźmiesz lekarstwa ktore maja sporo skutków ubocznych. Tutaj masz darmowe doradztwo. Ja jestem za to wdzięczna.
Chris
3 miesiące temu
Powietrze też szkodliwe
Frenk
3 miesiące temu
Tylko dżem i margaryna zrobiom z ciebie Gagarina!!
NMY
3 miesiące temu
Najlepiej to trawę i liście i wodę chociaż i to skażone od chemii. A jak to nie pomoże, to jeść to co lubimy bo nie wiemy co nas czeka
Tess
3 miesiące temu
Moze i niezdrowa ta chemia, ale jad kielbasiant sie nie przedostanie ani inne bakterie trujące.
Alojzen
3 miesiące temu
Naj bardziej szkodliwe dla zdrowia jest życie.
Johnny B.
3 miesiące temu
Nie jedz nie pij, wąchaj kwiatki i prowadź fotosyntezę dzięki słońcu, zdrowy tryb życia ... Ludzie dajcie spokój moi dziadkowie mają po 85 lat żyją i jedzą wszystko, a mleka dziennie minimum 1l i do tego jajka przynajmniej ze 2 w tym jedno sparzone i na surowo zjedzone. Aha wyniki mają jak 40stki. Ważne rusz du*e a nie przed biurkiem praca i rozrywka.
Beata 1963
3 miesiące temu
Lepiej żyć krótko a dobrze, dziś niewiadomo kiedy szlak cię trafi po co komu wyrzeczenia??? Dziadek nie pił nie palił i miał marskość wątroby. No i nigdy niewiadomo kiedy na łeb może spaść ci bomba...takie czasy a ja jeszcze mam se herbaty nie słodzić.
Marcin
3 miesiące temu
Po tych wszystkich artykułach co nam szkodzi, zaczynam powoli w ogóle bać się jeść.
Władimir
3 miesiące temu
Najbardziej szkodliwy wręcz trujący jest o2
Baja
3 miesiące temu
Wszystko jest nie zdrowe, ale teraz ryby się nie sprzedają to reszta nie zdrowa
Bleble
3 miesiące temu
Dziwna sprawa dawno,dawno temu nie było żywności wysoko przetworzonej a ludzie żyli krócej.
Ona
3 miesiące temu
Ktoś te produkty dopuszcza do sprzedaży.Wkurza mnie gotowanie eko,dawniej to było normalne teraz traktowane jest jakoś specjalnie.Won ze sklepów z truciznami .Współczuję rolnikom że muszą patrzeć jak trud ich pracy się marnuje.Tak ,tak polecam szarańcze,wodę że źródełka,młode pędy,miód od dzikich pszczół i mąkę z kory dębowej.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić