Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 
aktualizacja 

Wyniszcza wątrobę jak alkohol. Przyczynia się do marskości i raka

137

Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę, że regularne sięganie po nadmierne ilości alkoholu sukcesywnie wyniszcza naszą wątrobę. Istnieją inne produkty, które również zaburzają prawidłową pracę tego organu. Sprawdź, czy nie masz ich w swojej kuchni.

Wyniszcza wątrobę jak alkohol. Przyczynia się do marskości i raka
Cukier, sól i mięso to obok alkoholu najgorsze substancje dla wątroby (Subin Sailendran Photography)

Cukier

Wątroba to największy gruczoł w naszym organizmie, który pełni kilka bardzo istotnych funkcji. Wątroba uczestniczy w procesie przemiany glukozy, który w formie glikogenu jest w niej magazynowany. Nadmiar cukru w codziennej diecie obciąża ten narząd i uniemożliwia jego regenerację. Najbardziej szkodliwy jest cukier rafinowany i syrop glukozowo-fruktozowy.

Zbyt duża ilość sztucznych substancji słodzących również wpływa niekorzystnie na prawidłową funkcjonowanie wątroby. Dlatego, zanim po raz kolejny sięgniemy po słodzony napój, batonik czekoladowy, ciastko lub inny przetworzony produkt cukierniczy, pamiętajmy, jak te produkty wpływają na naszą kondycję zdrowotną.

Żywność bogata w cukier zwiększa ryzyko nadwagi otyłości i cukrzycy typu 2 oraz niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby, które może prowadzić do raka lub marskości wątroby.

Sól

Regularne spożywanie potraw z dużą ilością soli podnosi ciśnienie krwi i zaburza gospodarkę wodą organizmu. Wyniki badań, które opublikowano w czasopiśmie "Journal of Agricultural and Food Chemistry" potwierdziły, że nadmiar soli szkodzi również naszej wątrobie.

Jak wynika z analizy przeprowadzonej przez naukowców z Uniwersytetu Jinan, regularne sięganie po sól podnosi ryzyko zwłóknienia wątroby. Należy pamiętać, że substancja ta znajduję się nie tylko w solniczce, ale jest też obecna w większości produktów wysokoprzetworzonych. Smak ulubionych dań możemy wzbogacić zdrowszymi przyprawami, takimi jak kurkuma, bazylia, majeranek czy oregano.

Mięso

W trosce o zdrowie naszej wątroby, powinniśmy ograniczyć do minimum spożywanie czerwonego mięsa. Jeżeli jednak zdecydujemy się na zjedzenie wieprzowiny, wołowiny czy baraniny, to lepiej wybierzmy chude kawałki. Zamiast grillować lub smażyć mięso, zdecydowanie lepiej je upiec lub ugotować na parze.

Żeby uniknąć chorób wątroby i innych poważnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy raz na zawsze wyeliminować z naszej diety przetworzone mięso. Konserwy mięsne, bekon, boczek, parówki, kiełbaski i pasztety zawierają znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Najlepiej zastąpić te produkty większą ilością zdrowych ryb morskich bogatych w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (sardynka, makrela, śledź i łosoś).

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić