Chroni serce, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału serca
Jeżeli chcemy być zdrowi, powinniśmy dbać o prawidłowe stężenie cholesterolu w organizmie. Dotyczy to zarówno obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL, jak i podwyższenia dobrego cholesterolu HDL we krwi. Sprawdź, jakie produkty spożywcze pomogą ci utrzymać cholesterol na właściwym poziomie.
Zbyt wysoka zawartość złego cholesterolu powoduje odkładanie się blaszek miażdżycowych w żyłach, co prowadzi do rozwoju miażdżycy i chorób serca. W utrzymaniu na niskim poziomie złego cholesterolu LDL pomoże nam podniesienie poziomu dobrego cholesterolu. W tym celu należy stosować odpowiednią dietę, nie zapominając przy tym o regularnej aktywności fizycznej.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Produkty, których spożycie powinniśmy ograniczyć, to przede wszystkim przetworzona żywność oraz artykuły bogate w tłuszcze trans i węglowodany.
Żeby ponieść poziom dobrego cholesterolu należy włączyć do codziennego menu produkty zawierające kwasy omega-3. Znajdziemy je m.in. w tłustych rybach morskich, oleju lnianym, orzechach i nasionach. Żeby poprawić stosunek cholesterolu HDL względem LDL, należy regularnie jeść orzechy włoskie, brazylijskie i migdały. Halibut, łosoś, tuńczyk czy makrela obecne na stałe w naszym jadłospisie zmniejszą ryzyko zawału serca.
Produkty zawierające polifenole, zapobiegają utlenianiu się cholesterolu i blokują powstawanie blaszek miażdżycowych. Do takich artykułów spożywczych można zaliczyć jagody, żurawinę, kakao i herbatę. Picie soku z żurawiny podnosi poziom dobrego cholesterolu i działa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowego.
Owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki temu w naturalny sposób redukują poziom złego cholesterolu. Żeby błonnik skutecznie wpłynął na nasze zdrowie, należy go dostarczać do organizmu przynajmniej dwa razy dziennie.