Chronią przed rakiem płuc, wątroby, wymiatają cholesterol. Włącz do diety

3

To jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Pomidory można jeść na surowo, ale także w postaci koncentratów, soków i przecierów - ze względu na większą zawartość cennego likopenu. Sporo tej substancji znajdziemy również w suszonych pomidorach, dlatego warto spożywać je regularnie.

Suszone pomidory to bogate źródło likopenu
Suszone pomidory to bogate źródło likopenu (Getty Images)

W suszonych pomidorach znajdziemy witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, a także tłuszcze, białka i błonnik pokarmowy. Poza tym zawierają one cenne pierwiastki takie jak wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez i sód.

Dzięki witaminie C suszone pomidory wpierają nasz układ immunologiczny i chronią nas przed infekcjami. Regularna obecność suszonych pomidorów w diecie pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, wpływa pozytywnie na kondycję zdrowotną naszej skóry, narządu wzroku, budowę kości i pracę układu nerwowego.

Suszone pomidory to bogate źródło silnego przeciwutleniacza jakim jest likopen. Ten związek należy do grupy karotenów i dzięki niemu pomidory posiadają czerwony kolor. Likopen występuje również m.in. w arbuzie, gujawie, grejpfrucie i dzikiej róży. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Ta substancja to silny antyoksydant, który niszczy wolne rodniki i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych takich jak białaczka. rak prostaty, płuc, piersi i wątroby.

Likopen zapobiega także powstawianiu komórek rakowych w przewodzie pokarmowym, przeciwdziała miażdżycy oraz chorobom układu krążenia, np. zawałowi serca czy chorobie wieńcowej.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić