Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Cios w trzustkę. Mało kto wie. Jedz, ale nie przesadzaj

10

Trzustka w naszym ciele jest odpowiedzialna za dwie kluczowe funkcje: produkcję enzymów niezbędnych do trawienia oraz wydzielanie hormonów, które kontrolują poziom glukozy we krwi. Aby mogła działać jak najlepiej, warto zrezygnować lub ograniczyć część składników w codziennej diecie. Mało kto wie, że nawet surowe owoce czy warzywa mogą stanowić dla trzustki obciążenie.

Cios w trzustkę. Mało kto wie. Jedz, ale nie przesadzaj
Surowe owoce i warzywa są uważane za zdrowe produkty, ale w pewnych przypadkach mogą zaszkodzić (Getty Images)

Alkohol i papierosy

Częste spożywanie alkoholu szkodzi nie tylko wątrobie, ale również powoli niszczy trzustkę. Powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby borykające się z problemami trzustki oraz pacjenci cierpiący na cukrzycę. Napoje wysokoprocentowe to jeden z głównych powodów problemów z tym narządem. Statystyki pokazują, że stałe spożywanie alkoholu odpowiada za aż 90% przypadków zapalenia trzustki. Warto wiedzieć, że także palenie papierosów może przyczyniać się do przewlekłego lub ostrego zapalenia trzustki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Produkty, których nie lubi twoja trzustka

Surowe owoce i warzywa - uważaj, żeby nie przesadzić

Mimo że surowe owoce i warzywa są uważane za bardzo zdrowe produkty, w pewnych przypadkach mogą zaszkodzić. W wielu przypadkach jest to kwestia indywidualna. Jeśli spożycie niewielkiej ilości surowych owoców czy warzyw powoduje u nas wzdęcia i inne problemy trawienne, lepiej postawić na warzywa gotowane na parze. Takie dolegliwości powinny również skłonić nas do odwiedzin u gastrologa.

Mocno przetworzone produkty mięsne potrafią zaszkodzić

Zbyt duża ilość mięsa, zwłaszcza przetworzonego i smażonego, negatywnie wpływa na pracę trzustki i zwiększa ryzyko zapalenia tego organu. Smażenie mięsa powoduje, że powstają w nim związki o właściwościach rakotwórczych. Zdrowia z pewnością nie poprawi regularne spożywanie produktów mocno przetworzonych. Konserwy mięsne, pasztety oraz parówki podnoszą poziom cholesterolu we krwi, dlatego zarówno osoby zdrowe, jak i pacjenci z problemami trzustkowymi powinni ich unikać.

Nadmiar cukru zawsze szkodzi

Nadmiar cukru w diecie zwiększa ryzyko nadwagi, otyłości oraz poważnych chorób, w tym schorzeń trzustki i jelit. Cukier czyha na nasze zdrowie w wielu postaciach. Warto pamiętać, że tzw. biała śmierć kryje się nie tylko w cukiernicy, ale również w słodyczach i wielu innych produktach spożywczych. Oprócz rafinowanego cukru w żywności oraz napojach znajdziemy także szkodliwy zamiennik – syrop glukozowo-fruktozowy.

Smażone i tłuste dania? Tych lepiej unikać

Spożywanie tłustych, smażonych i ciężkostrawnych potraw z pewnością nie przyniesie korzyści zdrowotnych. Tłuste posiłki w wydatny sposób obciążają nasze ciało. Takie jedzenie podnosi poziom złego cholesterolu LDL we krwi, prowadzi do stłuszczenia narządów wewnętrznych i obciąża trzustkę. Zdecydowanie zdrowszą alternatywą są potrawy pieczone bez dodatku tłuszczu lub gotowane na parze.

Smarujesz pieczywo masłem? Rób to rzadziej

Trzustka zdecydowanie nie lubi także popularnych dodatków do sałatek czy potraw - mowa oczywiście o śmietanie i majonezie. Dobrym sposobem oszczędzenia tego organu będzie ograniczenie smarowanie pieczywa tłuszczem, m.in. masłem czy margaryną.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić