Kamil S. Sikora| 

"Czarny słoik". Niszczy komórki nowotworowe, wzmacnia odporność

33

O odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne należy zadbać nie tylko podczas jesiennych i zimowych miesięcy, ale również w sezonie letnim, gdy jesteśmy narażeni na duże różnice temperatur. Żeby usprawnić pracę układu immunologicznego i tym samym uniknąć wielu poważnych chorób warto sięgnąć po ''czarny słoik''. Koniecznie wypróbuj prosty przepis na leczniczy syrop z czarnuszki.

"Czarny słoik". Niszczy komórki nowotworowe, wzmacnia odporność
Przepis na "czarny słoik" jest bardzo prosty (Getty Images, Margo Damargo)

Dlaczego warto regularnie sięgać po "czarny słoik"?

Nie bez powodu głównych składnikiem syropu jest czarnuszka, zwana również czarnym kminkiem. Prozdrowotne właściwości tej rośliny zostały niejednokrotnie udowodnione naukowo. Znajdziemy w niej m.in.: witaminę E, wapń, potas, cynk, żelazo, miedź, kwasu linolowy, nigellon, tymochinon, kwercetyna, olejki eteryczne, kwasy tłuszczowe i flawonoidy.

Dzięki zawartości wielu cennych składników czarnuszka wykazuje właściwości przeciwalergiczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Regularne sięganie po nasiona z czarnuszki podnosi odporność na infekcje, reguluje poziom glukozy w organizmie, stymuluje produkcję insuliny przez trzustkę, usprawnia pracę wątroby oraz pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze i zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu.

Poza tym substancje obecne w czarnym kminku sprawdzają się przy leczeniu bólu zatok, kaszlu, kataru, nieżycie krtani i zapaleniu oskrzeli. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy domowy preparat na bazie czarnuszki zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i hamuje rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w naszym organizmie, nie niszcząc przy okazji tych zdrowych. Ponadto antyoksydanty znajdujące się w "czarnym słoiku", niszczą szkodliwe wolne rodniki i spowalniają proces starzenia.

Do przyrządzenia "czarnego słoika" będą nam potrzebne:

10 dag nasion czarnuszki,

10 dag miodu naturalnego,

10 goździków,

2 gwiazdki anyżu.

Sposób przygotowania i dawkowanie:

Czarnuszkę, anyż i goździki należy zmielić i wrzucić do słoika. Potem mieszankę przypraw zalewany miodem dobrej jakości i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, aż do momentu, kiedy powstanie mikstura mająca czarny kolor i jednolitą konsystencję.

Następnie zakręcamy szklany pojemnik i wstawiamy go do lodówki. Żeby w pełni wykorzystać dobroczynne działanie domowego preparatu, spożywamy jedną łyżeczkę syropu trzy razy w ciągu dnia.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić