''Czysta trucizna i najgorsza rzecz jaką można jeść''. Wzięliśmy pod lupę popularny tłuszcz

5

Olej kokosowy świetnie sprawdza się w kuchni i posiada prozdrowotne właściwości. Z pierwszym stwierdzeniem można się zgodzić, ale czy aby na pewno olej kokosowy nie zagraża naszemu zdrowiu? Profesor Karin Michels twierdzi, że olej kokosowy jest czystą trucizną. Z kolei inni eksperci uważają zupełnie inaczej. Postaramy się rozstrzygnąć ten spór.

Czy olej kokosowy jest zdrowy?
Czy olej kokosowy jest zdrowy? (Getty Images)

Według prof. Karin Michels z Harvard Uniwersity, olej kokosowy pod względem szkodliwego działania na nasz organizm, można porównać do masła lub smalcu. ''Czysta trucizna i najgorsza rzecz jaką można jeść'' - mówi ekspertka, która podkreśla, że nie ma żadnych oficjalnych badań potwierdzających prozdrowotne działanie tego oleju. Prof Michels opublikowała nawet wykład na YouTube, w którym mówi o jego szkodliwości.

Z tą teorią nie zgadza się trener personalny i dietetyk, Piotr Żeberkiewicz. Specjalista ds. żywienia uważa, że wbrew temu co twierdzi prof. Michels olej kokosowy ma jednak zdrowe właściwości. Olej ten w przeciwieństwie do oleju z oliwek ma wysoki punkt dymienia. Poza tym nie zawiera kwasów omega-3, które podczas obróbki termicznej zyskują właściwości rakotwórcze. Badania niezależnych ośrodków naukowych wykazują, że ten olej pomaga przy nadciśnieniu, insulinooporności oraz w procesie odchudzania.

Dietetyk podkreśla, że ten rodzaj tłuszczu jest polecany szczególnie osobom aktywnie uprawiającym sport, ponieważ ich metabolizm kwasów tłuszczowych jest inny niż u osób , które rzadziej są aktywne fizycznie. Olej kokosowy jest bogatym źródłem kwasu laurynowego, który ze względu na właściwości energetyczne działa na organizm jak kawa. Dietetyk uważa, że nie tylko sportowcy mogą spożywać olej kokosowy ale także osoby mniej aktywne fizyczne. Jednak jak każdy inny rodzaj tłuszczu należy go stosować z umiarem.

W przypadku gdy mamy wysoki poziom złego cholesterolu LDL, a niski poziom dobrego cholesterolu HDL, powinniśmy zmniejszyć ilość spożywanego oleju kokosowego, a zwiększyć stosowanie oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek (oczywiście na zimno).

Więc czy olej kokosowy jest zdrowy, czy tez można uznać go za truciznę?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Ważne, by zachować zdrowy rozsądek w tym, co i kiedy jemy. W codziennej praktyce stosuję olej kokosowy od wielu lat z bardzo dobrymi efektami. Jeżeli nie będziemy go nadużywać nie ma żadnych przeciwwskazań, aby z niego korzystać – podsumował w rozmowie z serwisem WP abcZdrowie Piotr Żeberkiewicz.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić