Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Dodaje lat, skraca życie. Wyeliminuj z diety zanim będzie za późno

353

Codzienny jadłospis ma ogromny wpływ na naszą kondycję zdrowotną, wygląd i samopoczucie. Niestety, obecność niektórych produktów w diecie powoduje, że szybciej się starzejemy. Sprawdź, jakiej żywności lepiej unikać.

Syrop glukozowo-fruktozowy wpływa niekorzystnie na wygląd naszej skóry
Syrop glukozowo-fruktozowy wpływa niekorzystnie na wygląd naszej skóry

Czerwone mięso i wędliny to produkty, które mogą przyczyniać się do pojawiania się zmarszczek. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Cleveland Clinica Wellnes Institute wykazały, że artykuły te nie tylko przyspieszają proces starzenia, ale także podnoszą ryzyko rozwoju miażdżycy i wpływają negatywnie na pracę nerek. Czerwone mięso ma w sobie sporo szkodliwych tłuszczów nasyconych, a wędliny z supermarketów często zawierają sztuczne polepszacze smaku i koloru oraz szkodliwe konserwanty.

Nie od dzisiaj wiadomo, że nadmiar alkoholu prowadzi do rozwoju wielu poważnych chorób. Poza tym napoje alkoholowe wypłukują cenne składniki odżywcze z organizmu oraz wysuszają i podrażniają naszą skórę. Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem ostrzega, że spożywanie alkoholu podnosi tempo skracania telomerów, przez co organizm szybciej się starzeje.

Kawa zawiera kofeinę, która w nadmiarze powoduje odwodnienie organizmu i wpływa na nasz wygląd. Najbardziej szkodliwa jest kawa z dodatkiem cukru i tłustego mleka, które dostarczają nam mnóstwo pustych kalorii.

Napoje gazowane mają w swoim składzie znaczne ilości cukru, słodzików i sztucznych barwników dlatego przyśpieszają proces starzenia i podnoszą ryzyko cukrzycy typu 2. Ich również należy unikać.

Podobnie jest z wysokoprzetworzoną żywnością. Artykuły spożywcze takie jak gotowe hamburgery czy frytki zawierają tłuszcze trans, sól i cukier. Regularne żywienie się śmieciowym jedzeniem wyniszcza komórki w całym organizmie przez co szybciej się starzejemy.

Syrop glukozowo–fruktozowy to popularny dodatek, który występuje m.in. w słodyczach, napojach, dżemach, jogurtach, serkach i sosach. Nadmiar tego składnika w diecie przyśpiesza starzenie się naszego ciała, przyczynia się do wysokiego stężenia złego cholesterolu we krwi i podnosi poziom trójglicerydów.

Zbyt duża ilość cukru białego także przyczynia się do pojawiania się zmarszczek. Ponadto zmniejsza ilość kolagenu, powoduje nadwagę, zwiększa ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia.

Rafinowane węglowodany np. syrop kukurydziany lub biała mąka gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi i sprawiają, że jesteśmy głodni. Rafinowane oleje roślinne poddane wysokiej temperaturze również wpływają negatywnie na zdrowie i wygląd naszego organizmu.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Praca operatora numeru 112. Każdy telefon musi zostać odebrany
Wydatki na obronność. NATO oczekuje na stanowisko USA
Co za starcie! Fotopułapka nagrała dwa jelenie
Niemcy przed wyborami. Te tematy zdominowały kampanię
Biskup wydał zgodę. We Wrocławiu jedna lekcja religii w szkołach. To już się dzieje
Nie chcą, żeby matematyka była obowiązkowa na maturze. Pojawiła się petycja
Messenger nie działa. Problemy nie tylko w Polsce
Polak najlepszym zawodnikiem świata. Ogromne wyróżnienie
Hubert Hurkacz kończy 28 lat. Żaden polski tenisista nie zaszedł tak wysoko
Koniec z 200-letnią tradycją. Wszystko przez skargi mieszkańców
Tragiczny wypadek lotniczy w Arizonie. Jedna osoba nie żyje, cztery ranne
Obraz Matki Boskiej wywołał oburzenie. "Istny horror"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić