Dodaje lat, skraca życie. Wyeliminuj z diety zanim będzie za późno

353

Codzienny jadłospis ma ogromny wpływ na naszą kondycję zdrowotną, wygląd i samopoczucie. Niestety, obecność niektórych produktów w diecie powoduje, że szybciej się starzejemy. Sprawdź, jakiej żywności lepiej unikać.

Syrop glukozowo-fruktozowy wpływa niekorzystnie na wygląd naszej skóry
Syrop glukozowo-fruktozowy wpływa niekorzystnie na wygląd naszej skóry

Czerwone mięso i wędliny to produkty, które mogą przyczyniać się do pojawiania się zmarszczek. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Cleveland Clinica Wellnes Institute wykazały, że artykuły te nie tylko przyspieszają proces starzenia, ale także podnoszą ryzyko rozwoju miażdżycy i wpływają negatywnie na pracę nerek. Czerwone mięso ma w sobie sporo szkodliwych tłuszczów nasyconych, a wędliny z supermarketów często zawierają sztuczne polepszacze smaku i koloru oraz szkodliwe konserwanty.

Nie od dzisiaj wiadomo, że nadmiar alkoholu prowadzi do rozwoju wielu poważnych chorób. Poza tym napoje alkoholowe wypłukują cenne składniki odżywcze z organizmu oraz wysuszają i podrażniają naszą skórę. Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem ostrzega, że spożywanie alkoholu podnosi tempo skracania telomerów, przez co organizm szybciej się starzeje.

Kawa zawiera kofeinę, która w nadmiarze powoduje odwodnienie organizmu i wpływa na nasz wygląd. Najbardziej szkodliwa jest kawa z dodatkiem cukru i tłustego mleka, które dostarczają nam mnóstwo pustych kalorii.

Napoje gazowane mają w swoim składzie znaczne ilości cukru, słodzików i sztucznych barwników dlatego przyśpieszają proces starzenia i podnoszą ryzyko cukrzycy typu 2. Ich również należy unikać.

Podobnie jest z wysokoprzetworzoną żywnością. Artykuły spożywcze takie jak gotowe hamburgery czy frytki zawierają tłuszcze trans, sól i cukier. Regularne żywienie się śmieciowym jedzeniem wyniszcza komórki w całym organizmie przez co szybciej się starzejemy.

Syrop glukozowo–fruktozowy to popularny dodatek, który występuje m.in. w słodyczach, napojach, dżemach, jogurtach, serkach i sosach. Nadmiar tego składnika w diecie przyśpiesza starzenie się naszego ciała, przyczynia się do wysokiego stężenia złego cholesterolu we krwi i podnosi poziom trójglicerydów.

Zbyt duża ilość cukru białego także przyczynia się do pojawiania się zmarszczek. Ponadto zmniejsza ilość kolagenu, powoduje nadwagę, zwiększa ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia.

Rafinowane węglowodany np. syrop kukurydziany lub biała mąka gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi i sprawiają, że jesteśmy głodni. Rafinowane oleje roślinne poddane wysokiej temperaturze również wpływają negatywnie na zdrowie i wygląd naszego organizmu.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić