Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Działa jak toksyna. Szczególnie uderza w śledzionę

46

Nasza dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Wiele produktów jedynie zaśmieca nasz organizm i może zwiększać ryzyko wielu poważnych chorób i dolegliwości. Dowiedz się, jakie produkty szczególnie szkodzą śledzionie.

Działa jak toksyna. Szczególnie uderza w śledzionę
Słodkie bułki na śniadanie? Uważaj na śledzionę (Dana Lazarus-Casd / EyeEm)

Śledziona to organ, o którym zapomina większość z nas. Oczyszczamy wątrobę, wspomagamy pracę trzustki, dbamy o płuca i nerki, a śledzionę traktujemy po macoszemu. To wielki błąd, bo chociaż nie jest ona organem niezbędnym do życia, to odpowiada za szereg bardzo ważnych procesów w naszym organizmie, m.in. za usuwanie starzejących się krwinek.

Śledziona stanowi również barierę ochronną przed bakteriami, pasożytami czy wirusami. Filtruje krew i pobudza działanie układu odpornościowego. Warto więc wiedzieć, które produkty będą dla niej szkodliwe.

Pierwszą grupę stanowią wszystkie dania typu fast food. Naszpikowane chemią, konserwantami, sztucznymi barwnikami i wzmacniaczami smaku, są toksyczne nie tylko dla śledziony, ale i dla wielu innych organów. Takie potrawy zwiększają ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, a także chorób nowotworowych.

Śledzionie z pewnością nie służą też rafinowane cukry, które znajdziemy w słodkich przekąskach, ciastach, bułeczkach, jogurtach owocowych czy napojach gazowanych. Uważać należy również na alkohol. Ból w okolicach śledziony i wątroby, który pojawia się po wypiciu wysokoprocentowego trunku może wskazywać na to, że rak zaatakował jeden z tych narządów.

Aby wspomóc funkcjonowanie śledziony warto z kolei sięgać bo mięso z kurczaka i indyka. Do diety warto wprowadzić również ryby morskie, np. makrelę, łososia oraz śledzie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić