Milena Górecka| 
aktualizacja 

Egzotyczny owoc wspiera serce. Warto się przekonać

0

Mamoncillo jest małym, zielonym owocem, który z zewnątrz przypomina limonkę, a od wewnątrz łudząco podobny jest do liczi. To owoc, którego smak może zmienić oblicze naszej diety. Przy okazji doskonale wpływając na zdrowie!

Egzotyczny owoc wspiera serce. Warto się przekonać
Jakie właściwości ma mamoncillo? (Licencjodawca, Arnoldo Robert)

Gdzie rośnie mamoncillo?

Mamoncillo jest owocem pochodzącym z Karaibów i północnej części Ameryki Południowej, ale obecnie jest uprawiany w różnych regionach - od Florydy, przez niektóre części Indii. Owoc ten jest dostępny głównie w miesiącach letnich - od lipca do października - i jest znany pod różnymi nazwami, takimi jak guinep, genip czy limoncillo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pestki brzoskwini. Sprawdź, co zawierają i czy można je bezpiecznie jeść

Smak i wartości odżywcze

Mamoncillo charakteryzuje się unikalnym smakiem, który jest mieszanką kwasowości i słodyczy, przypominając jednocześnie smak liczi i limonki. To owoc bogaty w witaminy A i C, a także błonnik, fosfor i wapń.

Co więcej, mamoncillo dostarcza naszemu organizmowi tryptofanu, który wspomaga produkcję serotoniny, co ma pozytywny wpływ zarówno na nasze samopoczucie, jak i na jakość snu.

Jak mamoncillo wpływa na nasze zdrowie?

1. Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Może być pomocne w walce z różnego rodzaju infekcjami.

Ponadto, badania wykazały, że jadalny miąższ mamoncillo wykazuje wysoki poziom aktywności przeciwutleniającej. Przeciwutleniacze wzmacniają układ odpornościowy, a także pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.

2. Wspiera serce. Ma właściwości kardioprotekcyjne, ponieważ obniża ciśnienie krwi poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych. Zawiera również fenole, kwas p-kumarowy i kwas kawowy, które pomagają w krzepnięciu krwi.

3. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe, jest środkiem tradycyjnie wykorzystywanym do niwelowania biegunki.

Mówi się, że niektóre składniki owocu mogą pomóc w kontrolowaniu cukrzycy. Prowadzone są jednak badania w celu ustalenia czy mamoncillo rzeczywiście jest pokarmem przeciwcukrzycowym.

Jak spożywać mamoncillo?

Mamoncillo można spożywać na surowo, dodawać do sałatek owocowych oraz przyrządzać z niego soki i koktajle. Dzięki swojemu orzeźwiającemu smakowi doskonale nadaje się na przekąskę.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić