Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Jadasz te warzywa? Mogą zwiększać ryzyko raka żołądka

29

Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na naszą kondycję zdrowotną. Nadmierne spożywanie niektórych produktów może przyczynić się do rozwoju komórek nowotworowych w organizmie. Wyniki najnowszych badań potwierdziły, że regularne jedzenie dużych ilości marynowanych warzyw zwiększa ryzyko rozwoju raka żołądka.

Jadasz te warzywa? Mogą zwiększać ryzyko raka żołądka
Marynowane warzywa mogą zwiększać ryzyko raka żołądka (Getty Images, Sheviakova kateryna)

Jak wynika z badań naukowych, stała obecność w diecie czerwonego mięsa, żywności wyskoprzetworzonej, regularne picie napojów alkoholowych oraz bierne i czynne palenie tytoniu znacznie podnosi ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Okazuje się, że niebezpieczne dla naszego zdrowia mogą być także marynowane warzywa.

Japońscy naukowcy z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem przeprowadzili przyjrzeli się wpływowi jedzenia marynowanych warzyw na rozwój nowotworu żołądka. Eksperci przez 11 lat obserwowali stan zdrowia 40 tys. osób mieszkających na stałe w Japonii. Wyniki metaanalizy zostały opublikowane w ''American Association for Cancer Research''.

Jak się okazało osoby spożywające znaczne ilości marynowanych warzyw, są aż o 50 proc. bardziej narażone na rozwój komórek nowotworowych w żołądku. Jest to związane z dużą ilością soli w tego rodzaju produktach spożywczych. Badania wykazały, że ryzyko rozwoju raka żołądka wśród osób, które spożywają najwięcej soli, wynosi 1 na 500 mężczyzn w ciągu roku i 1 na 1300 kobiet rocznie.

W kraju kwitnącej wiśni marynowanie warzyw za pomocą soli jest bardzo popularnym sposobem na przygotowanie produktów spożywczych.

Zobacz także: Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić