Jedz bez obaw. Odchudza, obniża cholesterol, chroni przed miażdżycą

23

Ser to bardzo popularny produkt spożywczy świetnie sprawdzający się w kuchni. Prozdrowotne właściwości sera wielokrotnie zostały udowodnione naukowo. Sprawdźmy, który ser najlepiej wybrać.

Mozzarella to jeden z najzdrowszych serów
Mozzarella to jeden z najzdrowszych serów (Getty Images)

Nie od dzisiaj wiadomo, że sery są bardzo smaczne i pozytywnie wpływają na naszą kondycję zdrowotną. Chociaż jak wszystkie produkty spożywcze, spożywane w nadmiarze również mogą zaszkodzić zdrowiu. Wybór serów jest tak szeroki, że czasem ciężko się zdecydować na to, po jaki rodzaj sięgnąć. Oto top-lista najzdrowszych serów, stworzona przez amerykańską dietetyczkę Jennifer Glockner.

Pierwsze miejsce w tym rankingu zajmuje mozzarella. Jej główną zaletą jest odpowiedni stosunek fosforu do wapnia. Poza tym ten rodzaj sera jest bogatym źródłem kwasu linolowego i witaminy B12. Kwas linolowy wspomaga proces odchudzania i dba o zdrowie naszej skóry, a witamina B12 działa korzystnie na pracę układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego. Postaw na mozzarellę, gdy chcesz obniżyć wysoki cholesterol i zmniejszyć ryzyko miażdżycy.

Drugie miejsce zajmuje ser kozi. Ten ser zawiera zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy omega-6. Ponadto ser kozi dostarcza do organizmu cenne pierwiastki: magnez, jod, wapń, fosfor, selen oraz witaminę D, niacynę i biotynę. Spożywanie sera koziego obniża ryzyko chorób układu krwionośnego i reguluje stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Jest to ser idealny dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy.

Jak twierdzi ekspertka ds. żywienia - ser feta mimo znacznej zawartości sodu, jest niskokaloryczny. W fecie znajdziemy cenną witaminę B2, która wspomaga pracę narządów wzroku oraz układu odpornościowego.

Czy każdy ser jest korzystny dla zdrowia? Ser żółty jest tłusty i kaloryczny. Częste spożywanie żółtego sera negatywnie wpływa na naczynia krwionośne, powoduje nadwagę i otyłość. Zawiera również sporo sodu, którego nadmiar może prowadzić do nadciśnienia tętniczego.

Ser pleśniowy to smaczny dodatek do różnego rodzaju potraw. Zawiera fosfor, wapń oraz witaminę A, B, D, i E, które są niezbędne po prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety, ser pleśniowy zawiera duże ilości soli, więc nie jest polecany osobom z podwyższonym ciśnieniem. Jeśli masz problemy z zatrzymywaniem wody w organizmie, lepiej z niego zrezygnuj.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić