Jedz jak najczęściej, gdy bolą cię stawy. Zapobiega obrzękom, wspomaga tarczycę

174

Są aromatyczne i soczyste, dlatego tak wiele osób je uwielbia. Poza tym, że są pyszne, posiadają również mnóstwo zdrowych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie sięgać po te owoce.

Czereśnie i wiśnie są pełne antyoksydantów
Czereśnie i wiśnie są pełne antyoksydantów

W wiśniach znajdziemy witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, sód, magnez, kwasy organiczne, garbniki, ryboflawinę, niacynę i tiaminę. Wiśnia w 82 procentach składa się z wody i jest powszechnie uważana za jeden z najbardziej dietetycznych owoców.

Dzięki zawartości cennych składników, jedzenie wiśni chroni nasz układ krwionośny przed zatorami i skrzeplinami. Pektyny obecne w tych owocach pomagają obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi i tym samy zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Z kolei antyoksydanty przeciwdziałają rozwojowi komórek nowotworowych, a antocyjany wspomagają odtruwanie organizmu. Wiśnie wykazują też właściwości przeciwzapalne, odchudzające i są skutecznym lekiem na zaparcia.

Bliska kuzynka wiśni – czereśnia także posiada szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Stała obecność tych owoców w naszym menu wpływa korzystnie na kondycję naszego serca, nerek oraz stawów. Jest to zasługa potasu, który pomaga usunąć nadmiar soli w organizmie i obniża ciśnienie krwi.

Poza tym czereśnia zawiera witaminę B5, przez co świetnie sprawdza się w walce z artretyzmem, czyli dną moczanową. Zawarte w owocach witaminy A i C, oczyszczają i odtruwają organizm, a flawonoidy niszczą szkodliwe wolne rodniki. W czereśniach znajdziemy także jod, który wspomaga prawidłową pracę tarczycy, co ma pozytywny wpływ na prawidłową przemianę materii.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić