W wiśniach znajdziemy witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, sód, magnez, kwasy organiczne, garbniki, ryboflawinę, niacynę i tiaminę. Wiśnia w 82 procentach składa się z wody i jest powszechnie uważana za jeden z najbardziej dietetycznych owoców.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Dzięki zawartości cennych składników, jedzenie wiśni chroni nasz układ krwionośny przed zatorami i skrzeplinami. Pektyny obecne w tych owocach pomagają obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi i tym samy zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Z kolei antyoksydanty przeciwdziałają rozwojowi komórek nowotworowych, a antocyjany wspomagają odtruwanie organizmu. Wiśnie wykazują też właściwości przeciwzapalne, odchudzające i są skutecznym lekiem na zaparcia.
Bliska kuzynka wiśni – czereśnia także posiada szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Stała obecność tych owoców w naszym menu wpływa korzystnie na kondycję naszego serca, nerek oraz stawów. Jest to zasługa potasu, który pomaga usunąć nadmiar soli w organizmie i obniża ciśnienie krwi.
Poza tym czereśnia zawiera witaminę B5, przez co świetnie sprawdza się w walce z artretyzmem, czyli dną moczanową. Zawarte w owocach witaminy A i C, oczyszczają i odtruwają organizm, a flawonoidy niszczą szkodliwe wolne rodniki. W czereśniach znajdziemy także jod, który wspomaga prawidłową pracę tarczycy, co ma pozytywny wpływ na prawidłową przemianę materii.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.