Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Kumuluje rakotwórczą rtęć i dioksyny. Te osoby nie powinny jej jeść

14
Podziel się:

Halibut to jedna z najzdrowszych ryb, która polecana jest w szczególności osobom z nadwagą, gdyż zawiera niewielką ilość tłuszczu. Niestety halibut łatwo kumuluje rakotwórcze związki, więc warto wybierać te ryby, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Sprawdź, dlaczego warto jeść tę rybę i dowiedz się, kto nie powinien spożywać halibuta.

Halibut kumuluje rtęć
Halibut kumuluje rtęć

Halibut – zdrowa ryba, ale nie dla każdego

Halibut może warzyć nawet 300 kg i osiąga maksymalnie długość 3,5 m. Żyje na dnie oceanów, żywi się rybami, krabami, bezkręgowcami, krabami. To cenne źródło białka, niacyny, witaminy B6 i B12. Dodatkowo dostarcza nam takich składników mineralnych jak fosfor, potas i selen.

Halibut to bogactwo kwasów tłuszczowych, które dbają o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, a gdy jest za wysoki, to pomaga go obniżyć. Jedzenie halibuta wspomaga prawidłową pracę układu krwionośnego, wzmacnia nasz układ odpornościowy i pomaga zadbać o prawidłową wagę. Mięso z halibuta jest polecane osobom będącym na diecie ze względu na małą zawartość tłuszczu.

Warto jednak pamiętać, że chociaż to ryba smaczna i zdrowa, to nie każdy może spożywać ją bez ograniczeń. Halibuta nie powinny jeść kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Ta duża i długo żyjąca ryba świetnie kumuluje w sobie rakotwórcze metale ciężkie i rtęć. Ten szkodliwy związek przenika przez krew i łożysko, co może doprowadzić do uszkodzenia płodu.

Zobacz także: Zdrowa i smaczna ryba

Podczas zakupu halibuta zwróć uwagę na jego zapach. Powinien pachnąć morską wodą. Spójrz również na oczy, jeśli są mętne czy zapadnięte, taką rybę odłóż i nie kupuj. Zdrowe mięso halibuta nie powinno posiadać żadnych przebarwień.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(14)
dandak
9 miesięcy temu
kto kupuje halibuta z oczami? Jeśli ta ryba wazy 300kg to oko pewnie 0,5kg. Co za tłuczek to pisał?
Smakosz
9 miesięcy temu
Halibut jest tłustą rybą.... I dlatego zdrową...
Marzena
9 miesięcy temu
Ktoś prowadzi jakąś dziwna kampanie, mająca na celu oduczyć nas jeść. Wszystko ostatnio jest niezdrowe i grozi śmiercią. Czyżby po covidzie nadszedł czas na jedzenie pastylek?
asd
9 miesięcy temu
kto to pisze tvn z lotniska
bon
9 miesięcy temu
Ostatnio kupiłam rybe wędzoną i nie miała zapachu wedzenia , ale zapach chemiczny czy wy tez tak macie?
maciek
9 miesięcy temu
halibut jest chudy , ten co to pisze nie jadł nigdy halibuta
łedaktor
9 miesięcy temu
Drogi morski przyskam? Kto to pisze?
Rola
9 miesięcy temu
Jakoś o rtęci (tiomersal) zawartej w szczepkach nikt nie pisze. A jeszcze w pakiecie aluminium i formaldehyd. I to podawany niemowlętom zaraz po urodzeniu i w okresie dzieciństwa. Poczytajcie o składzie szprycy na koronkę, a to tylko mała część atrakcji.
lódwik
9 miesięcy temu
powinno pachnąć? hahaha dobre
Gytia
9 miesięcy temu
A czy my musimy toto jeść? Spurkowa nie je i żyje.
Artur
9 miesięcy temu
Halibut zawiera niewielka ilość tłuszczu?
Andrzej
9 miesięcy temu
W rybie rtęć a chemia pakowana do jedzenia jest już ok? Redaktorku wspomnij może o bałtyckich rybkach które pływają wokół wraków z chemikaliami i zatopionych beczek z II WŚ
George
9 miesięcy temu
Najzdrowszy jest halibut złowiony na wędkę w okolicach Azorów.Polwcam
Mój nick
9 miesięcy temu
Rtęć? To jak tiomersal w szczepionkach! Noworodkom pidawali a może i podają nadal.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić