Leczy zapalenie jelit, chroni żyły przed wapnieniem. Włącz do diety

19

Witamina K jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i pomaga na różnego rodzaju dolegliwości. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć do codziennego menu produkty bogate w tę cenną witaminę.

Leczy zapalenie jelit, chroni żyły przed wapnieniem. Włącz do diety
(Getty Images)

Witamina K wspomaga organizm

Witamina K to organiczny związek chemiczny łatwo rozpuszczający się w tłuszczach. Największą ilość witaminy K dostarczamy do organizmu, jedząc niektóre rodzaje roślin. Odpowiednia ilość w organizmie wzmacnia nasze kości i chroni je przed załamaniami, reguluje proces krzepnięcia krwi, przeciwdziała wapnieniu żył, łagodzi objawy stanów zapalnych, a także zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.

Powinny o niej pamiętać szczególnie osoby cierpiące na stany zapalne jelit, wapnienie żył i tętnic, osteoporozę, kamicę nerkową, rak wątroby i trzustki oraz mukowiscydozę. Zalecana jest również kobietom w ciąży, które skarżą się na silne wymioty i mdłości.

Gdzie jest najwięcej witaminy K?

Najwięcej witaminy K znajdziemy w takich warzywach i owocach jak:

  • brzoskwinia,
  • brukselka,
  • zielony groszek,
  • szpinak,
  • ogórek,
  • truskawka,
  • kapusta włoska,
  • szparagi,
  • lucerna,
  • sałata rzymska,
  • marchew,
  • brokuły,
  • jarmuż,
  • zielony groszek.

Nie tylko świeże produkty spożywcze są bogatym źródłem witaminy K. Spora ilość tej substancji znajduje się także w produktach** fermentowanych z soi, przecierze pomidorowym i w **dojrzewających serach, do których można zaliczyć m.in. ementaler czy jarlsbergost. Jej niedobór można także uzupełniać za pomocą dostępnych we wszystkich suplementów diety z witaminą K.

Konsekwencje braku witaminy K

Deficyt witaminy K może powodować częste pojawianie się siniaków na skórze, obfite krwawienie z nosa i dziąseł, osłabiona wytrzymałość kości oraz zwapnienie żył lub zastawek.

Z kolei zbyt wysokie stężenie tej witaminy w naszym organizmie może skutkować zatruciem. Witamina K3, która jest syntetyczną prowitaminą, w dużych ilościach niekiedy wywołuje stres oksydacyjny i uszkodzenie komórek, budujących wątrobę i nerki.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić