Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na

Leczy zapalenie jelit, chroni żyły przed wapnieniem. Włącz do diety

12
Podziel się:

Witamina K jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i pomaga na różnego rodzaju dolegliwości. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć do codziennego menu produkty bogate w tę cenną witaminę.

Leczy zapalenie jelit, chroni żyły przed wapnieniem. Włącz do diety
(Getty Images)

Witamina K wspomaga organizm

Witamina K to organiczny związek chemiczny łatwo rozpuszczający się w tłuszczach. Największą ilość witaminy K dostarczamy do organizmu, jedząc niektóre rodzaje roślin. Odpowiednia ilość w organizmie wzmacnia nasze kości i chroni je przed załamaniami, reguluje proces krzepnięcia krwi, przeciwdziała wapnieniu żył, łagodzi objawy stanów zapalnych, a także zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.

Powinny o niej pamiętać szczególnie osoby cierpiące na stany zapalne jelit, wapnienie żył i tętnic, osteoporozę, kamicę nerkową, rak wątroby i trzustki oraz mukowiscydozę. Zalecana jest również kobietom w ciąży, które skarżą się na silne wymioty i mdłości.

Gdzie jest najwięcej witaminy K?

Najwięcej witaminy K znajdziemy w takich warzywach i owocach jak:

  • brzoskwinia,
  • brukselka,
  • zielony groszek,
  • szpinak,
  • ogórek,
  • truskawka,
  • kapusta włoska,
  • szparagi,
  • lucerna,
  • sałata rzymska,
  • marchew,
  • brokuły,
  • jarmuż,
  • zielony groszek.

Nie tylko świeże produkty spożywcze są bogatym źródłem witaminy K. Spora ilość tej substancji znajduje się także w produktach** fermentowanych z soi, przecierze pomidorowym i w **dojrzewających serach, do których można zaliczyć m.in. ementaler czy jarlsbergost. Jej niedobór można także uzupełniać za pomocą dostępnych we wszystkich suplementów diety z witaminą K.

Konsekwencje braku witaminy K

Deficyt witaminy K może powodować częste pojawianie się siniaków na skórze, obfite krwawienie z nosa i dziąseł, osłabiona wytrzymałość kości oraz zwapnienie żył lub zastawek.

Z kolei zbyt wysokie stężenie tej witaminy w naszym organizmie może skutkować zatruciem. Witamina K3, która jest syntetyczną prowitaminą, w dużych ilościach niekiedy wywołuje stres oksydacyjny i uszkodzenie komórek, budujących wątrobę i nerki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(12)
Raczej
7 miesięcy temu
Najbardziej ta że szklarni 😁😁😁
Goliat
7 miesięcy temu
Raz piszą że szkodliwe a teraz że dobre
Goliat
7 miesięcy temu
Gdzie jest prawda
Jurand
7 miesięcy temu
Ostatnio czytałem jakie owoce i warzywa zawierają w sobie najwięcej pestycydów teraz to jest odwrotnie ciekawe Nie wychodźcie na spacery do parków najwięcej pestycydów w tlenie i opadających liściach w Taki sposób narodzi się następny artykuł Żenada co nie
Ktoś
7 miesięcy temu
Nie kumam większości się nie podoba wiedzą więcej niż napisane i smęcą
fan
7 miesięcy temu
Tak się zastanawiam. Dlaczego linki promujące strony z pornografią, w O2 są zawsze na początku komentarzy? Kto je tak pozycjonuje? Czy właściciel strony? A może On się jeszcze nie zorientował, że jest taka sytuacja.
frugo
7 miesięcy temu
Jak odroznic zielony groszek od zielonego?
Nina
7 miesięcy temu
2 razy zielony groszek, he he nawet się sprawdzić tekstu pismakom nie chce.
Dionizy loliz...
7 miesięcy temu
Czy ktoś w ogóle sprawdza to o czym jest pisane w artykułach? Czy kopiuj wklej tylko?
Nie mam
7 miesięcy temu
W poprzednim artykule te wszystkie produkty są na liście zawierających najwięcej pestycydów, czyli najbardziej trujące,proponuję przejść na odżywianie ŚWIATŁEM dopóki nie znajdą w nim trujących składników
Zgon 528
7 miesięcy temu
Te wszystkie warzywa są zatrute chemią kupione w markecie wyrządza więcej szkoda niż pożytku, tylko bezpośrednio od uczciwego rolnika nabyte lub z własnej działki przynoszą korzyść inaczej jemy chemię która prowadzi do raka,pamiętajcie o tym !!!!!!!
asttil
7 miesięcy temu
stres oksydacyjny? dla mnie Biotad plus to number1 poczytaj sobie na alleg
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić