Lepiej nie jeść. "Wczorajsze" mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia

Wiele osób, żeby nie wyrzucać jedzenia, wstawia niedokończoną potrawę do lodówki i zjada ją na następny dzień. Jak się okazuje wczorajszy ryż czy makaron może być bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia.

RiceFood, Rice ball,Izumi TLepiej nie jeść odgrzewanego ryżu
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Izumi T
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

Każdy z nas wie, że jedzenia nie powinno się marnować. Dlatego bardzo często zdarza nam się pozostałości po obiedzie czy kolacji odgrzać i zjeść na drugi dzień. Należy jednak pamiętać, że makaron czy ryż, którego zapomnieliśmy wstawić do lodówki i stał przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, może zawierać szkodliwe dla naszego organizmu bakterie.

Brutalne pobicie. Wszystko nagrywali telefonem

Bakterie B. cereus mogą występować zarówno w glebie, wodzie, roślinach, jak i w kurzu. Zatrucie tą bakterią daje objawy, które można łatwo pomylić z typowymi dolegliwościami układu pokarmowego takimi jak bóle brzucha, wymioty, wzdęcia czy biegunka.

Laseczka woskowa to bakteria patogenna, więc może przyczynić się do rozwoju choroby tylko w odpowiednim warunkach. Na zakażenie jesteśmy szczególnie narażeni, gdy spożywamy produkty zbożowe np. ryż lub makaron, które przez dłuższy czas były wystawione na działanie temperatury pokojowej.

Internista Paweł Pawłowski ostrzega przed spożywaniem jakichkolwiek potraw przechowywanych przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Dotyczy to nie tylko makaronu czy ryżu, ale także dań mięsnych, a nawet ciasta. Warto mieć świadomość, że B. cereus może wywołać o wiele poważniejsze problemy zdrowotne niż zatrucie pokarmowe. Osoby zakażone laseczką woskową są narażone również na rozwój sepsy, zapalenia płuc, infekcyjne zapalenie wsierdzia oraz zapalenie opon mózgowych. Zdarzały się nawet przypadki, że zatrucie Bacillus cereus było przyczyną przedwczesnego zgonu.

Jak zaznaczył w rozmowie dla WP abcZdrowie dr Piotr Gryglas ugotowany makaron, który stoi kilka dni, może zawierać inne bakterie i grzyby o właściwościach chorobotwórczych. Zdaniem eksperta taki makaron może być przechowywany w lodówce nie dłużej niż 24 godziny. Po upływie tego czasu zjedzenie tego posiłku stwarza zagrożenie dla naszego zdrowia. Dr Gryglas dodaje, że toksyczne substancje wywołane przez grzyby, które rozwinęły w żywności, zwiększają ryzyko nowotworu pierwotnego wątroby.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 20.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 20.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Instruktor nagrany. Afera na Mazowszu. Wideo
Instruktor nagrany. Afera na Mazowszu. Wideo
To nie fotomontaż. Całe stado. Leśnicy pokazali niezwykłe nagranie
To nie fotomontaż. Całe stado. Leśnicy pokazali niezwykłe nagranie
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę