Milena Górecka| 

Mało znana odmiana malin. To silna tarcza antynowotworowa

5

Czarna malina jest amerykańską odmianą maliny czerwonej. Sadzonki i krzewy obu odmian są do siebie bardzo podobne, ale tym, co wyróżnia amerykańską odmianę są owoce o głębokim, czarnym kolorze. Ze względu na swoje niesamowite właściwości zdrowotne, czarna malina zyskuje na popularności również w Polsce. Dlaczego warto ją jeść?

Mało znana odmiana malin. To silna tarcza antynowotworowa
Jakie właściwości mają czarne maliny? Wciąż nie są doceniane (Licencjodawca, Lisa Schaetzle)

Składniki odżywcze czarnej maliny

Czarna malina jest bogata w składniki odżywcze, przy czym 100 g owoców (około 2/3 szklanki) dostarcza jedynie około 70 kalorii. Ta porcja zawiera około 5 g naturalnej fruktozy, 1,7 g błonnika, a także śladowe ilości tłuszczu i 1,4 g białka. Czarna malina wyróżnia się również zawartością żelaza, wapnia, miedzi, cynku, potasu, magnezu oraz witamin C i A.

1. Antyoksydanty

Jedną z najbardziej cenionych cech czarnej maliny jest bardzo wysoka zawartość przeciwutleniaczy, zwłaszcza antocyjanów, które nadają owocom wyrazisty, ciemny kolor. Antyoksydanty chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, opóźniając efekty starzenia się organizmu i działają przeciwnowotworowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czarne maliny podbijają polskie stoły. Ograniczają rozwój raka

Badania wykazały, że przeciwutleniacze zawarte w czarnych malinach mogą działać nawet trzykrotnie skuteczniej niż te, które zawarte są w innych owocach jagodowych. Czarna malina ze względu na wysokie stężenia przeciwutleniaczy może mieć silne działanie neuroprotekcyjne.

2. Kwas elagowy

Obecny w czarnych malinach kwas elagowy wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Badania na zwierzętach sugerują również, że może on spowalniać rozwój nowotworów płuc i przełyku, a obecnie prowadzone są testy kliniczne mające na celu zbadanie wpływu czarnej maliny na raka okrężnicy i przełyku u ludzi.

3. Salicylany

Salicylany, również obecne w czarnych malinach, mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w jamie ustnej - np. aftowego zapalenia jamy ustnej, zapalenia dziąseł czy periodontopatii - co jest szczególnie ważne w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób przyzębia.

Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, salicylany mogą również wspierać zdrowie jelit przez hamowanie wzrostu szkodliwych bakterii oraz promowanie wzrostu korzystnej flory jelitowej.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić