Mało znana odmiana malin. To silna tarcza antynowotworowa

Czarna malina jest amerykańską odmianą maliny czerwonej. Sadzonki i krzewy obu odmian są do siebie bardzo podobne, ale tym, co wyróżnia amerykańską odmianę są owoce o głębokim, czarnym kolorze. Ze względu na swoje niesamowite właściwości zdrowotne, czarna malina zyskuje na popularności również w Polsce. Dlaczego warto ją jeść?

Jakie właściwości mają czarne maliny?Jakie właściwości mają czarne maliny? Wciąż nie są doceniane
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Lisa Schaetzle

Składniki odżywcze czarnej maliny

Czarna malina jest bogata w składniki odżywcze, przy czym 100 g owoców (około 2/3 szklanki) dostarcza jedynie około 70 kalorii. Ta porcja zawiera około 5 g naturalnej fruktozy, 1,7 g błonnika, a także śladowe ilości tłuszczu i 1,4 g białka. Czarna malina wyróżnia się również zawartością żelaza, wapnia, miedzi, cynku, potasu, magnezu oraz witamin C i A.

1. Antyoksydanty

Jedną z najbardziej cenionych cech czarnej maliny jest bardzo wysoka zawartość przeciwutleniaczy, zwłaszcza antocyjanów, które nadają owocom wyrazisty, ciemny kolor. Antyoksydanty chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, opóźniając efekty starzenia się organizmu i działają przeciwnowotworowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czarne maliny podbijają polskie stoły. Ograniczają rozwój raka

Badania wykazały, że przeciwutleniacze zawarte w czarnych malinach mogą działać nawet trzykrotnie skuteczniej niż te, które zawarte są w innych owocach jagodowych. Czarna malina ze względu na wysokie stężenia przeciwutleniaczy może mieć silne działanie neuroprotekcyjne.

2. Kwas elagowy

Obecny w czarnych malinach kwas elagowy wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Badania na zwierzętach sugerują również, że może on spowalniać rozwój nowotworów płuc i przełyku, a obecnie prowadzone są testy kliniczne mające na celu zbadanie wpływu czarnej maliny na raka okrężnicy i przełyku u ludzi.

3. Salicylany

Salicylany, również obecne w czarnych malinach, mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w jamie ustnej - np. aftowego zapalenia jamy ustnej, zapalenia dziąseł czy periodontopatii - co jest szczególnie ważne w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób przyzębia.

Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, salicylany mogą również wspierać zdrowie jelit przez hamowanie wzrostu szkodliwych bakterii oraz promowanie wzrostu korzystnej flory jelitowej.

Wybrane dla Ciebie
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami