Katarzyna Chudzik| 

Mikstura na zatkane tętnice. Zbawiennie działa też na stawy

11

Kasztanowiec jest drzewem znanym w medycynie naturalnej od wieków. Jednym z najbardziej cenionych produktów z niego pochodzących jest nalewka, która zawiera bogactwo substancji, mających korzystne działanie na ludzki organizm. Można przygotować ją samodzielnie! Docenią ją szczególnie osoby, które borykają się z obrzękami, reumatyzmem lub bólami żołądka.

Mikstura na zatkane tętnice. Zbawiennie działa też na stawy
Nalewka z kasztanowca ma niesamowite właściwości (Getty Images, Madeleine Steinbach)

Substancje czynne

Głównym składnikiem biologicznie aktywnym kasztanowca jest escyna – związek z grupy saponin, który wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwdziała stagnacji krwi w żyłach. Ponadto, owoce kasztanowca są źródłem flawonoidów, kumaryn, tanin oraz innych związków o działaniu przeciwutleniającym.

Działanie nalewki z kasztanowca

Usprawnianie krążenia krwi. Escyna poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, co sprzyja lepszemu krążeniu krwi. Regularne przyjmowanie nalewki może pomóc w redukcji objawów żylaków oraz obrzęków kończyn dolnych.

Łagodzenie obrzęku. Kasztanowiec ma właściwości przeciwdziałające obrzękom, które wynikają z zastojów limfatycznych lub niewydolności żylnych.

Pomoc przy dolegliwościach reumatycznych. Substancje zawarte w nalewce z kasztanowca łagodzą bóle reumatyczne, pomagając w redukcji stanów zapalnych stawów.

Wsparcie dla zdrowia żołądka. Działanie przeciwzapalne nalewki może pomagać w łagodzeniu bólów żołądka oraz wspomagać gojenie się niewielkich uszkodzeń błony śluzowej żołądka.

Zapobieganie hemoroidom i łagodzenie ich objawów. Dzięki swoim właściwościom wzmacniającym ściany naczyń krwionośnych, nalewka z kasztanowca może być pomocna w profilaktyce oraz łagodzeniu objawów hemoroidów.

Przepis na domową nalewkę z kasztanowca

Składniki:

- 10 świeżych owoców kasztanowca (bez łupiny) + 100 gramów suszu,

- 500 ml spirytusu lub wódki.

Przygotowanie:

1. Owoce kasztanowca umyć, dokładnie osuszyć, a następnie pokroić na drobne kawałki. Umieścić w litrowym słoiku razem z suszem.

2. Zalać spirytusem lub wódką tak, aby płyn całkowicie przykrył owoce.

3. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na około 4 tygodnie.

4. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, przelać do ciemnych butelek i przechowywać w chłodnym miejscu.

Sposób spożycia

Zalecana dawka to 10-15 kropli nalewki rozcieńczonych w niewielkiej ilości wody, przyjmowanych 2 razy dziennie przed posiłkiem.

Przed rozpoczęciem kuracji warto skonsultować się z lekarzem - jak każdy środek naturalny, nalewka z kasztanowca może wywoływać interakcje z niektórymi lekami, a co za tym idzie - nie być wskazana dla wszystkich.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić