Kamil S. Sikora| 

Najzdrowsze orzechy rosną w Polsce. Nie bez powodu tak wyglądają

19

Zaletą tych jadalnych nasion jest nie tylko ich łatwa dostępność, ale również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Chodzi oczywiście o orzechy, które obok grzybów i kasztanów są jednym z symboli polskiej złotej jesieni. Dlaczego nie powinniśmy przechodzić obok nich obojętnie?

Najzdrowsze orzechy rosną w Polsce. Nie bez powodu tak wyglądają
Orzechy włoskie należą do jednych z najzdrowszych odmian na świecie (Licencjodawca, Sebastian Condrea)

Jednym z najpopularniejszych w naszym kraju jadalnych owoców pochodzących z drzew z rodziny orzechowatych, jest orzech włoski. Znajdziemy w nim m.in.: witaminy z grupy B, potas, magnez, mangan, cynk, jod oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Obecne w nich kwas foliowy (witamina B9) usprawnia pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

Najzdrowsze orzechy rosną w Polsce. Nie bez powodu tak wyglądają

Po pozbyciu się łupiny orzechów włoskich można zauważyć ich pofałdowany i pomarszczony kształt, przez co przypominają ludzki mózg. To bardzo dobre skojarzenie, ponieważ substancje w nich obecne opóźniają proces starzenia tego narządu oraz usprawniają jego pracę, poprawiając tym samym pamięć i koncentrację.

Kolejne leśne skarby, po które warto regularnie sięgać to orzechy laskowe. Podobnie jak wcześniej wspomniane orzechy włoskie są bogatym źródłem cennych kwasów tłuszczowych. Najwięcej zawierają jednonienasyconych kwasów, które pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu i podnoszą dobrą frakcję HDL.

Lekarze i dietetycy od dawna ostrzegają, że zaburzona równowaga lipidowa w organizmie sprzyja rozwojowi miażdżycy zawału serca i udaru mózgu. W orzechach laskowych znajdują się również znaczne ilości błonnika pokarmowego witaminy E, potasu, witamin z grupy B. Dzięki zawartości wielu cennych składników regulują ciśnienie tętnicze, poprawiają samopoczucie i przyspieszają spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Orzechy włoskie zmniejszają ryzyko chorób serca. Nowe badania hiszpańskich naukowców

Poza tym orzechy laskowe wykazują silne właściwości przeciwutleniające, przez co opóźniają proces starzenia się organizmu, a także chronią go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych. Nie tylko orzech włoski i laskowy powinien na stałe zagościć na naszych stołach. Warto także skorzystać z prozdrowotnych właściwości zagranicznych odmian - migdałów, orzechów nerkowca, kokosów, pistacji, orzechów makadamia, orzechów brazylijskich, orzeszków piniowych i fistaszków.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić