Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka
|

Może powodować zapalenia jelit i żołądka. Zwiększa ryzyko rozwoju raka okrężnicy

8
Podziel się:

Ten pozornie zdrowszy zamiennik krowiego mleka zyskuje ostatnio coraz większą popularność. Jednak okazuje się, że napój sojowy wcale nie jest tak zdrowy, jak się powszechnie uważa. Regularne sięganie po ten produkt zwiększa ryzyko poważnych chorób.

Może powodować zapalenia jelit i żołądka. Zwiększa ryzyko rozwoju raka okrężnicy
Napój sojowy nazywany też mlekiem sojowym może wpływać negatywnie na pracę tarczycy (SaskiaAcht)

Napój sojowy nie zawiera laktozy, więc osoby uczulone na cukier mlekowy chętnie sięgają po ten napój. Kolejną zaletą tego produktu jest niska zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych oraz znaczne ilości wapnia, białka, żelaza, potasu, magnezu i witamin z grupy B.

Niestety poza wieloma cennymi składnikami, w mleku sojowym znajdziemy również substancje, które mogą niekorzystnie wpłynąć na naszą kondycję zdrowotną. Napój sojowy ma w swoim składzie karageny (polisacharydy ekstrahowane z jadalnych czerwonych wodorostów). Te powszechnie stosowane dodatki do żywności mają właściwości zagęszczające i stabilizujące. Pomimo tego, że karageny pochodzą z naturalnych źródeł, mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Trawienie tych substancji wpływa niekorzystnie na układ odpornościowy, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju stanów zapalnych.

Z najnowszych badań wynika, że obecność karagenów w naszym organizmie może powodować przewlekłą biegunkę, przyczynić się do zapalenia jelit, żołądka i rozwoju raka okrężnicy.

Z kolei estrogeny roślinne obecne w soi mogą zaburzać pracę układu endokrynnego, powodować problemy z płodnością i nowotwory piersi u kobiet. Produkty sojowe są także bogatym źródłem aluminium, które wpływa negatywnie na nasze nerki, układ nerwowy i jest jednym z czynników ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Hemaglutynina obecna w soi sprzyja powstawaniu skrzepów krwi. W produktach spożywczych zawierających soję znajdują się również goitrogeny blokujące wytwarzanie hormonów tarczycy.

Czy zatem należy całkowicie zrezygnować z tego produktu? Napój sojowy pity w rozsądnych ilościach nie powinien nam zaszkodzić.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(8)
carbon pl
5 miesięcy temu
POLSKI NARODOWY SMOG NAJLEPSZY NA PŁUCA.
pawel-
5 miesięcy temu
więcej jest zatruć napojem sojowym , czy lekarstwami panie dochtorze ?
Magda
5 miesięcy temu
Zgadzam się to mleko w marketach z długą data przydatności sama chemia normalne mleko prosto od krowy przechowywane w ciepłe po jednym lub dwóch dniach zamienia się w kefir i twaróg
Tow, Adaś M.
5 miesięcy temu
Właściwie to nie ma produktów, które są absolutnie nieszkodliwe, a z tego wynika to, że należy nie jeść ;-)
To że
5 miesięcy temu
Soja teraz produkt GMO wiadomo już dawno. Naturalnej soi już nie ma.
mrs
5 miesięcy temu
dla mnie Biotad to number1
dfg
5 miesięcy temu
Jest tak niezdrowe ze az zapomnieliscie napisac ktory geniusz na to wpadl, wkoncu w Chinach spozywaja tylko niecale 700lat.
SojaEuropejsk...
5 miesięcy temu
Media europejskie w krzywym zwierciadle pokazują konflikt zbrojny na Ukrainie .S już po tym jak przeczytałem pseudowywiad z mieszkanka luganska (Luganska!),która opowiadała ze uciekła do Polski po tym jak wojska rosyjskie zaatakowały jej miasto i ostrzeliwały przez długi okres czasu - medie te straciły całkowicie szacunek i wiarygodność
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić