o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na

Najbardziej wartościowa część ryby. Zazwyczaj ląduje w koszu

12
Podziel się

Poprawia elastyczność skóry, pozytywnie wpływa na stan ścięgien, kości, stawów, naczyń krwionośnych, a także oczu, włosów i paznokci. Najcenniejszym źródłem kolagenu są ryby. Jednak to nie ich mięso jest najbardziej wartościowe.

Najbardziej wartościowa część ryby. Zazwyczaj ląduje w koszu
(Getty Images)
bEErtIqd

Rybi kolagen

Największe ilości kolagenu znajdują się przede wszystkim w tych częściach ryb, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza – w skórze i łuskach. To dlatego warto regularnie przygotowywać zupę rybną, która szybko uzupełni ewentualne niedobory kolagenu w naszym organizmie.

bEErtIqf

Kolagen rybi jest również dostępny w postaci tabletek, proszku lub płynu. Znajdziemy go zarówno w aptekach, jak i sklepach ze zdrową żywnością. Pamiętaj jednak, by przy zakupie suplementów, zwrócić uwagę na ich skład.

Wybieraj takie, które nie zawierają dodatku cukru, wypełniaczy czy sztucznych konserwantów.

Spożywanie kolagenu

Regularnie spożywany kolagen sprawi, że skóra stanie się gładka, włosy lśniące a paznokcie mocne. Wzmocni stawy i kości, a także zadba o zdrowie oczu. Badania opublikowane w "Open Nutraceuticals Journal" potwierdzają, że ryby kolagen nie tylko nawilża skórę, ale także chroni ją przed powstawaniem głębokich zmarszczek.

bEErtIql

Dodatkowo niweluje stany zapalne, a także przyspiesza gojenie się blizn i ran.

Dzięki temu, że kolagen składa się w 97. proc. z białka, zalecany jest też przy intensywnych treningach, gdyż pozwoli szybciej zregenerować siły, co łączy się z możliwością kontrolowania wagi. Kanadyjscy naukowcy dowiedli również, że działa antybakteryjnie, hamuje rozwój gronkowca. To groźna bakteria, która nieleczona może doprowadzić nawet do zgonu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bEErtIqG
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(12)
sposób
3 miesiące temu
Cola i gen i już masz kolagen
Prawda 🤘😆😆...
3 miesiące temu
A juz myslalem ze to rybie nogi laduja w koszu. Ten co to pisal pewnie jest niedzwiedziem ze je cale ryby ha ha
LLLLLLL
3 miesiące temu
Ze względu na środowisko, trzeba jeść wszystko, całą rybę z ośćmi, łbem z flakami, wtedy jest mało odpadów, czyste środowisko, a Ty z głupoty nie wyleczysz się nigdy.
bEErtIqH
Dynamit
3 miesiące temu
Kolagen jest trawiony. Nie jest wchlaniany w calosci
ccc
3 miesiące temu
skóra z ryby jest dobra,ale nie z wędzonej jak na zdj.ludzie
Blenders
3 miesiące temu
Łuski i skóra ? Ości też trza jeść? Hm ciekawe
Marek
3 miesiące temu
znasz biotad? poczytaj sobie na alleg
Lexa
3 miesiące temu
Skóra z ryby najlepiej smakuje smażona w panierce, np. z dorsza lub morszczuka.
Caldia
3 miesiące temu
Kto zjada skóry z ryb? łapka do góry.
Gulo
3 miesiące temu
Zdecydowanie wolę jeść mięso z makreli niż jej skórę.
Eli
3 miesiące temu
Jak zjeść skórę z ryby tego już nie napisali. Od dzisiaj zjadam skóry z makrel a mięso wyrzucam.
Kobitki.....
3 miesiące temu
Najlepsze białko pochodzi od mężczyzny.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić