Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na

Najbardziej wartościowa część ryby. Zazwyczaj ląduje w koszu

12
Podziel się:

Poprawia elastyczność skóry, pozytywnie wpływa na stan ścięgien, kości, stawów, naczyń krwionośnych, a także oczu, włosów i paznokci. Najcenniejszym źródłem kolagenu są ryby. Jednak to nie ich mięso jest najbardziej wartościowe.

Najbardziej wartościowa część ryby. Zazwyczaj ląduje w koszu
(Getty Images)

Rybi kolagen

Największe ilości kolagenu znajdują się przede wszystkim w tych częściach ryb, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza – w skórze i łuskach. To dlatego warto regularnie przygotowywać zupę rybną, która szybko uzupełni ewentualne niedobory kolagenu w naszym organizmie.

Kolagen rybi jest również dostępny w postaci tabletek, proszku lub płynu. Znajdziemy go zarówno w aptekach, jak i sklepach ze zdrową żywnością. Pamiętaj jednak, by przy zakupie suplementów, zwrócić uwagę na ich skład.

Wybieraj takie, które nie zawierają dodatku cukru, wypełniaczy czy sztucznych konserwantów.

Spożywanie kolagenu

Regularnie spożywany kolagen sprawi, że skóra stanie się gładka, włosy lśniące a paznokcie mocne. Wzmocni stawy i kości, a także zadba o zdrowie oczu. Badania opublikowane w "Open Nutraceuticals Journal" potwierdzają, że ryby kolagen nie tylko nawilża skórę, ale także chroni ją przed powstawaniem głębokich zmarszczek.

Dodatkowo niweluje stany zapalne, a także przyspiesza gojenie się blizn i ran.

Dzięki temu, że kolagen składa się w 97. proc. z białka, zalecany jest też przy intensywnych treningach, gdyż pozwoli szybciej zregenerować siły, co łączy się z możliwością kontrolowania wagi. Kanadyjscy naukowcy dowiedli również, że działa antybakteryjnie, hamuje rozwój gronkowca. To groźna bakteria, która nieleczona może doprowadzić nawet do zgonu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(12)
sposób
rok temu
Cola i gen i już masz kolagen
Prawda 🤘😆😆...
rok temu
A juz myslalem ze to rybie nogi laduja w koszu. Ten co to pisal pewnie jest niedzwiedziem ze je cale ryby ha ha
LLLLLLL
rok temu
Ze względu na środowisko, trzeba jeść wszystko, całą rybę z ośćmi, łbem z flakami, wtedy jest mało odpadów, czyste środowisko, a Ty z głupoty nie wyleczysz się nigdy.
Dynamit
rok temu
Kolagen jest trawiony. Nie jest wchlaniany w calosci
ccc
rok temu
skóra z ryby jest dobra,ale nie z wędzonej jak na zdj.ludzie
Blenders
rok temu
Łuski i skóra ? Ości też trza jeść? Hm ciekawe
Marek
rok temu
znasz biotad? poczytaj sobie na alleg
Lexa
rok temu
Skóra z ryby najlepiej smakuje smażona w panierce, np. z dorsza lub morszczuka.
Caldia
rok temu
Kto zjada skóry z ryb? łapka do góry.
Gulo
rok temu
Zdecydowanie wolę jeść mięso z makreli niż jej skórę.
Eli
rok temu
Jak zjeść skórę z ryby tego już nie napisali. Od dzisiaj zjadam skóry z makrel a mięso wyrzucam.
Kobitki.....
rok temu
Najlepsze białko pochodzi od mężczyzny.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić