Najbardziej wartościowa część ryby. Zazwyczaj ląduje w koszu

16

Poprawia elastyczność skóry, pozytywnie wpływa na stan ścięgien, kości, stawów, naczyń krwionośnych, a także oczu, włosów i paznokci. Najcenniejszym źródłem kolagenu są ryby. Jednak to nie ich mięso jest najbardziej wartościowe.

Najbardziej wartościowa część ryby. Zazwyczaj ląduje w koszu
(Getty Images)

Rybi kolagen

Największe ilości kolagenu znajdują się przede wszystkim w tych częściach ryb, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza – w skórze i łuskach. To dlatego warto regularnie przygotowywać zupę rybną, która szybko uzupełni ewentualne niedobory kolagenu w naszym organizmie.

Kolagen rybi jest również dostępny w postaci tabletek, proszku lub płynu. Znajdziemy go zarówno w aptekach, jak i sklepach ze zdrową żywnością. Pamiętaj jednak, by przy zakupie suplementów, zwrócić uwagę na ich skład.

Wybieraj takie, które nie zawierają dodatku cukru, wypełniaczy czy sztucznych konserwantów.

Spożywanie kolagenu

Regularnie spożywany kolagen sprawi, że skóra stanie się gładka, włosy lśniące a paznokcie mocne. Wzmocni stawy i kości, a także zadba o zdrowie oczu. Badania opublikowane w "Open Nutraceuticals Journal" potwierdzają, że ryby kolagen nie tylko nawilża skórę, ale także chroni ją przed powstawaniem głębokich zmarszczek.

Dodatkowo niweluje stany zapalne, a także przyspiesza gojenie się blizn i ran.

Dzięki temu, że kolagen składa się w 97. proc. z białka, zalecany jest też przy intensywnych treningach, gdyż pozwoli szybciej zregenerować siły, co łączy się z możliwością kontrolowania wagi. Kanadyjscy naukowcy dowiedli również, że działa antybakteryjnie, hamuje rozwój gronkowca. To groźna bakteria, która nieleczona może doprowadzić nawet do zgonu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić