Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Najgorsza ryba na rynku. Naszpikowana hormonami, antybiotykami i rakotwórczą rtęcią

216

Panga jest bardzo popularną rybą. Zapewne dlatego, że niewiele kosztuje i ma łagodny smak. Niestety jest to jedna z najgorszych dla zdrowia ryb, które spożywamy. Szkodzi szczególnie najmłodszym konsumentom. Sprawdź, dlaczego nie powinieneś jeść pangi, a tym bardziej podawać jej dzieciom.

Szkodliwa panga. Unikaj jej
Szkodliwa panga. Unikaj jej (Getty Images)

Szkodliwa panga

Naturalnym środowiskiem pangi jest azjatycka rzeka Mekong, jednak ryba, którą kupujemy w sklepie, w większości przypadków pochodzi ze sztucznych hodowli. Panga nie posiada charakterystycznego zapachu i ma neutralny smak, dlatego często jest podawana dzieciom, które niechętnie patrzą na obiad z rybą w roli głównej.

Nie jest to jednak dobry wybór ze względu na warunki, w jakich ta ryba jest hodowana. Panga najczęściej pływa w niewielkim basenie razem z ogromną liczbą innych ryb. Powoduje to, że te zbiorniki wodne są pełne zanieczyszczeń, a pangi nie mają korzystnych warunków, żeby się naturalnie rozwijać. Żeby sztucznie pobudzić tarło oraz podtrzymać dobrą kondycję dorosłych ryb, stosuje się hormony i antybiotyki.

Nie wszystkie pangi pływają w sztucznych basenach. Wiele z nich hoduje się w znacznie gorszych warunkach – są zamykane w klatkach, gdzie jeszcze trudniej jest im się poruszać. Żeby ryby jak najszybciej urosły i nadawały się do sprzedaży i spożycia, są karmione paszami z wysoką zawartością sztucznych środków chemicznych.

Woda, w której hodowana jest panga, zawiera znaczne ilości szkodliwych substancji np. rakotwórczą rtęć. Poza tym w mięsie ryby mogą znajdować się również pasożyty niewidoczne gołym okiem. Dodatkowo nasz przyszły obiad szpikuje się substancjami wiążącymi wodę, przez co filety pangi są cięższe i sprawiają wrażenie soczystych i jędrnych.

Wszystkie wyżej wymienione czynniki powodują, że w mięsie pangi próżno szukać jakichkolwiek odżywczych składników. Oczywiście znajdziemy w niej nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę B12, ale są to raczej znikome ilości w porównaniu z innymi rybami.

Jeśli mamy ochotę zjeść rybę bogatą w zdrowe składniki, to raczej nie powinniśmy sięgać po pangę. Szczególnie jeśli chcemy przyrządzić rybną potrawę dla naszych pociech.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Węgrzy połączyli siły z Polakami. Tak wyglądał doping na Narodowym. "Braterstwo"
Podawał się za kapitana. Aby pomóc mu w ochronie przed piratami zaciągnęła kredyt
Smutny widok na Narodowym. Tak wyglądają trybuny podczas meczu z Maltą
Zawodnik KSW aresztowany ws. zabójstwa w Miasteczku Wilanów
Zapalniki w salonie Tesli! Rośnie fala ataków na firmę Muska
Nie żyje znana architektka. Zaprojektowała słynny blok z czasów PRL
Kiedy wystawić oleandry na dwór? Wielu robi to za wcześnie
Zagrają przeciwko Polakom. W ich kodeksie są mocne punkty
Ta plaża jest pełna bursztynów. Istny raj dla poszukiwaczy
Wygląda jak po bójce. Znany piłkarz poruszył sieć swoim zdjęciem
Kupiła "rasowego" psa po taniości. Oto, co z niego wyrosło
Kiedy siać astry do gruntu? Nie przegap terminu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić