Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|
aktualizacja

Najgorsza ryba na rynku. Naszpikowana hormonami, antybiotykami i rakotwórczą rtęcią

128
Podziel się:

Panga jest bardzo popularną rybą. Zapewne dlatego, że niewiele kosztuje i ma łagodny smak. Niestety jest to jedna z najgorszych dla zdrowia ryb, które spożywamy. Szkodzi szczególnie najmłodszym konsumentom. Sprawdź, dlaczego nie powinieneś jeść pangi, a tym bardziej podawać jej dzieciom.

Szkodliwa panga. Unikaj jej
Szkodliwa panga. Unikaj jej (Getty Images)

Szkodliwa panga

Naturalnym środowiskiem pangi jest azjatycka rzeka Mekong, jednak ryba, którą kupujemy w sklepie, w większości przypadków pochodzi ze sztucznych hodowli. Panga nie posiada charakterystycznego zapachu i ma neutralny smak, dlatego często jest podawana dzieciom, które niechętnie patrzą na obiad z rybą w roli głównej.

Nie jest to jednak dobry wybór ze względu na warunki, w jakich ta ryba jest hodowana. Panga najczęściej pływa w niewielkim basenie razem z ogromną liczbą innych ryb. Powoduje to, że te zbiorniki wodne są pełne zanieczyszczeń, a pangi nie mają korzystnych warunków, żeby się naturalnie rozwijać. Żeby sztucznie pobudzić tarło oraz podtrzymać dobrą kondycję dorosłych ryb, stosuje się hormony i antybiotyki.

Nie wszystkie pangi pływają w sztucznych basenach. Wiele z nich hoduje się w znacznie gorszych warunkach – są zamykane w klatkach, gdzie jeszcze trudniej jest im się poruszać. Żeby ryby jak najszybciej urosły i nadawały się do sprzedaży i spożycia, są karmione paszami z wysoką zawartością sztucznych środków chemicznych.

Woda, w której hodowana jest panga, zawiera znaczne ilości szkodliwych substancji np. rakotwórczą rtęć. Poza tym w mięsie ryby mogą znajdować się również pasożyty niewidoczne gołym okiem. Dodatkowo nasz przyszły obiad szpikuje się substancjami wiążącymi wodę, przez co filety pangi są cięższe i sprawiają wrażenie soczystych i jędrnych.

Wszystkie wyżej wymienione czynniki powodują, że w mięsie pangi próżno szukać jakichkolwiek odżywczych składników. Oczywiście znajdziemy w niej nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę B12, ale są to raczej znikome ilości w porównaniu z innymi rybami.

Jeśli mamy ochotę zjeść rybę bogatą w zdrowe składniki, to raczej nie powinniśmy sięgać po pangę. Szczególnie jeśli chcemy przyrządzić rybną potrawę dla naszych pociech.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(128)
Otototo
5 miesięcy temu
Dajcie spokój z tą polityką hejtu na pangę, bo innym kasa się nie zdadza
FUJ
6 miesięcy temu
Pojechałem kupić pstrąga prosto z hodowli w okolicach Lądka Zdroju. Czeska właścicielka zaczęła się skarżyć, że firma kurierska opóźnia się z dostawą odżywek i antybiotyków dla jej ryb. Po usłyszeniu tego odwróciłem się na pięcie i nie będę już kupować żadnych ryb z polskich hodowli, gdyż są nafaszerowane szkodliwą chemią
Jan Kiwalski
10 miesięcy temu
Korupcja, to coś co istnieje na całym świecie, im większe pieniądze tym większa korupcja
Co za bzdury ...
10 miesięcy temu
Świeża panga chodowana jest w Polsce , tak jak karp czy pstrąg .
Kama58
10 miesięcy temu
Panga pochodzi z Mekongu (Wietnam)a rzeka służy do prania srania i lania do niej a te sztuczne zbiorniki to rozlewiska rzeki. Smacznego
petarda
12 miesięcy temu
Łosoś też jest trzymany w klatkach i szpikowany antybiotykami
Rade
12 miesięcy temu
Nie raz jest dobrze, nie raz jest źle, raz chce się umżeć, raz żyć się chce, wcinając pangę zuchwale, połykasz ość i giniesz pod tramwajem
Bogacz.
12 miesięcy temu
Ja jem tylko tuńczyka, węgorza i łososia, a wy, biedaki, jedzcie sobie pangi i śledzie.
Panga
12 miesięcy temu
Za rok przeczytamy ten sam artykuł.
Gosc
12 miesięcy temu
Niby panga jest szkodliwa a ja otworzyłem świeży serek w którym znalazłem małe larwy!
pasel
12 miesięcy temu
Niie tylko w PPolsce, ale rowniez w Niemczech jest jedzona w duzych ilosciach, a podejzewam ze w innych krajach rowniez, wiec wyglada na to ze to producenci innych gatunkow chca obrzydzic pange, bo za dobrze opanowala rynek
gosc
12 miesięcy temu
znasz biotad plus? poczytaj sobie na alleg
Lab
12 miesięcy temu
Rtęci jest dużo poniżej normy - około 0.005 ppm. Podobnie z innymi metalami toksycznych. Spełnia normy więc jest dopuszczona na rynek
Rszsz
12 miesięcy temu
Co na to sanepid?
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić