o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KGG
|
aktualizacja

Najgorsza ryba na rynku. Naszpikowana hormonami, antybiotykami i rakotwórczą rtęcią

126
Podziel się

Panga jest bardzo popularną rybą. Zapewne dlatego, że niewiele kosztuje i ma łagodny smak. Niestety jest to jedna z najgorszych dla zdrowia ryb, które spożywamy. Szkodzi szczególnie najmłodszym konsumentom. Sprawdź, dlaczego nie powinieneś jeść pangi, a tym bardziej podawać jej dzieciom.

Szkodliwa panga. Unikaj jej
Szkodliwa panga. Unikaj jej (Getty Images)
bErZjwUR

Szkodliwa panga

Naturalnym środowiskiem pangi jest azjatycka rzeka Mekong, jednak ryba, którą kupujemy w sklepie, w większości przypadków pochodzi ze sztucznych hodowli. Panga nie posiada charakterystycznego zapachu i ma neutralny smak, dlatego często jest podawana dzieciom, które niechętnie patrzą na obiad z rybą w roli głównej.

Nie jest to jednak dobry wybór ze względu na warunki, w jakich ta ryba jest hodowana. Panga najczęściej pływa w niewielkim basenie razem z ogromną liczbą innych ryb. Powoduje to, że te zbiorniki wodne są pełne zanieczyszczeń, a pangi nie mają korzystnych warunków, żeby się naturalnie rozwijać. Żeby sztucznie pobudzić tarło oraz podtrzymać dobrą kondycję dorosłych ryb, stosuje się hormony i antybiotyki.

bErZjwUT

Nie wszystkie pangi pływają w sztucznych basenach. Wiele z nich hoduje się w znacznie gorszych warunkach – są zamykane w klatkach, gdzie jeszcze trudniej jest im się poruszać. Żeby ryby jak najszybciej urosły i nadawały się do sprzedaży i spożycia, są karmione paszami z wysoką zawartością sztucznych środków chemicznych.

Woda, w której hodowana jest panga, zawiera znaczne ilości szkodliwych substancji np. rakotwórczą rtęć. Poza tym w mięsie ryby mogą znajdować się również pasożyty niewidoczne gołym okiem. Dodatkowo nasz przyszły obiad szpikuje się substancjami wiążącymi wodę, przez co filety pangi są cięższe i sprawiają wrażenie soczystych i jędrnych.

bErZjwUZ

Wszystkie wyżej wymienione czynniki powodują, że w mięsie pangi próżno szukać jakichkolwiek odżywczych składników. Oczywiście znajdziemy w niej nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę B12, ale są to raczej znikome ilości w porównaniu z innymi rybami.

Jeśli mamy ochotę zjeść rybę bogatą w zdrowe składniki, to raczej nie powinniśmy sięgać po pangę. Szczególnie jeśli chcemy przyrządzić rybną potrawę dla naszych pociech.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bErZjwVu
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(126)
Jan Kiwalski
2 tyg. temu
Korupcja, to coś co istnieje na całym świecie, im większe pieniądze tym większa korupcja
Co za bzdury ...
2 tyg. temu
Świeża panga chodowana jest w Polsce , tak jak karp czy pstrąg .
Kama58
2 tyg. temu
Panga pochodzi z Mekongu (Wietnam)a rzeka służy do prania srania i lania do niej a te sztuczne zbiorniki to rozlewiska rzeki. Smacznego
bErZjwVv
petarda
2 miesiące temu
Łosoś też jest trzymany w klatkach i szpikowany antybiotykami
Rade
2 miesiące temu
Nie raz jest dobrze, nie raz jest źle, raz chce się umżeć, raz żyć się chce, wcinając pangę zuchwale, połykasz ość i giniesz pod tramwajem
Bogacz.
2 miesiące temu
Ja jem tylko tuńczyka, węgorza i łososia, a wy, biedaki, jedzcie sobie pangi i śledzie.
Panga
2 miesiące temu
Za rok przeczytamy ten sam artykuł.
Gosc
2 miesiące temu
Niby panga jest szkodliwa a ja otworzyłem świeży serek w którym znalazłem małe larwy!
pasel
2 miesiące temu
Niie tylko w PPolsce, ale rowniez w Niemczech jest jedzona w duzych ilosciach, a podejzewam ze w innych krajach rowniez, wiec wyglada na to ze to producenci innych gatunkow chca obrzydzic pange, bo za dobrze opanowala rynek
gosc
2 miesiące temu
znasz biotad plus? poczytaj sobie na alleg
Lab
2 miesiące temu
Rtęci jest dużo poniżej normy - około 0.005 ppm. Podobnie z innymi metalami toksycznych. Spełnia normy więc jest dopuszczona na rynek
Rszsz
2 miesiące temu
Co na to sanepid?
Doris
2 miesiące temu
To jak chodowana jest panga każdy wie. Ale są osoby które nie dadzą się przekonać do innych ryb. Argument jest taki, bo nie ma ości, ma białe mięso i nie czuć ją ryba. A jeszcze że jest tania. Do takich osób nie trafiają argumenty że to nie zdrowe. Nie dociera do nich że lepiej zapłacić drożej i zjeść zdrową rybę. I w brew pozorom pangi nie kupują tylko osoby mniej zamożne
bErZjwVn
Marynarz
2 miesiące temu
Dorsza nie hodują tylko łapią i sprzedają. A panga niewiele różni się od łososia atlantyckiego hodowanego w klatkach
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić