aktualizacja 

Najcenniejsza część owocu. Zawiera substancję chroniącą przed zawałem i cukrzycą

66

Te pyszne i soczyste owoce często goszczą na polskich stołach zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Mandarynki jednak warto jeść codziennie przez cały rok. Dowiedz się więcej o ich prozdrowotnych właściwościach.

Mandarynki warto jeść przez cały rok
Mandarynki warto jeść przez cały rok

W mandarynkach podobnie jak w innych owocach cytrusowych znajdziemy sporo cennej witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Mandarynki zawierają także inne ważne dla naszego organizmu elementy, takie jak potas, wapń, żelazo, cynk, sód, witamina A, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy, tiaminę i kwas askorbinowy.

Te małe owoce mają w sobie więcej witaminy A niż równie popularna w naszym kraju pomarańcza. Dzięki zawartości tej witaminy regularne jedzenie mandarynek wpływa korzystnie na prawidłowe działanie narządu wzroku, zmniejszając tym samym ryzyko zaćmy i jaskry. Poza tym witamina A wzmacnia budowę naszych kości, dba o zdrową kondycję skóry, włosów i paznokci oraz stymuluje produkcję czerwonych krwinek.

Kwas cytrynowy i jabłkowy obecny w mandarynkach usprawnia proces trawienny i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Kolejną zaletą tych owoców jest mała zawartość kalorii, a także niski indeks glikemiczny, dlatego po mandarynki bez obawy mogą sięgać osoby chore na cukrzycę i insulinooporność.

Mandarynki warto jeść codziennie także, ze względu na zawartą w nich nobelitynę. Jest to flawonoid, który zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości, miażdżycy, cukrzycy typu 2, zawału serca i udaru mózgu. Najwięcej tej substancji ma skórka mandarynki, dlatego, nie należy jej wyrzucać i warto ją dodać do dietetycznych ciasteczek lub zdrowego koktajlu, albo przygotować z niej pyszny napar.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić