Kamil S. Sikora| 

Najgorsze dla stawów. Unikaj jak ognia

7

Ból stawów to przypadłość, która potrafi mocno utrudnić normalne funkcjonowanie. Żeby uniknąć tej uciążliwej dolegliwości, powinniśmy przede wszystkim zadbać o zdrową dietę. Jakich produktów nie należy spożywać, mając problemy ze stawami?

Najgorsze dla stawów. Unikaj jak ognia
Sól, cukier czy biała mąka to produkty, które szkodzą stawom (Getty Images, krisanapong detraphiphat)

Alkohol

Alkohol wyniszcza wątrobę, serce i mózg, odwadnia nasz organizm, podnosi ryzyko zachorowania na dnę moczanową i może zaostrzać symptomy tej choroby. Do objawów dny moczanowej możemy zaliczyć gorączkę, ostry ból stawów i ich zniekształcenie.

Sól

Zbyt duża ilość soli w codziennym jadłospisie podnosi ciśnienie krwi, powoduje zatrzymywanie się wody w organizmie i potęguje objawy stanu zapalnego stawów. Osoby chore na artretyzm powinny do minimum ograniczyć dodawanie soli do ulubionych dań, a także wykluczyć ze swojego menu fast foody i żywność wysokoprzetworzoną.

Cukier

Regularnie spożywanie produktów bogatych w cukier przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych, które powodują silne dolegliwości bólowe i przyspieszają proces starzenia się organizmu. Dlatego, jeżeli mamy nieodpartą chęć na zjedzenie czegoś słodkiego, najlepiej sięgnąć po owoce zawierające błonnik i antyoksydanty lub miód naturalnego pochodzenia. W trosce o dobrą kondycję naszych stawów, powinniśmy w szczególności unikać żywności zawierającej syrop kukurydziany, rafinowany cukier i sztuczną substancję słodząca o nazwie aspartam (E951).

Biała mąka

Żywność wyprodukowana z białej mąki ma wysoki indeks glikemiczny. Przyczynia się do wzrostu stężenia cukru w krwiobiegu i może zaogniać objawy dolegliwości związanych ze stawami. Żeby uniknąć niepożądanych konsekwencji, wybierajmy produkty pełnoziarniste.

Produkty mleczne

W niektórych przypadkach białko, które znajdziemy w produktach mlecznych, może podrażniać tkanki wokół stawów. Dlatego pacjentom z zapaleniem stawów poleca się jedzenie innych produktów bogatych w białko. Są to m.in. szpinak, tofu, masło orzechowe soczewica, fasola i komosa ryżowa.

Tłuszcze nasycone

Tego rodzaju tłuszcze wpływają niekorzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a także na kondycję naszych stawów. Wyniki licznych badań naukowych potwierdzają, że wykluczenie z diety smażonych potraw, pełnotłustego nabiału i czerwonego mięsa zmniejsza ryzyko powstawania stanów zapalnych w organizmie.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Obejrzyj także: Kwiaty wykorzystywane w kosmetyce
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić