Najgorsze owoce. Podnoszą trójglicerydy, przyczyniają się do miażdżycy

Chociaż powinny mieć stałe miejsce w naszym codziennym jadłospisie, to warto pamiętać, że mowa o owocach świeżych, a nie suszonych, smażonych, czy zalanych słodkim syropem. Te ostatnie to prawdziwa bomba kaloryczna, a jedzone regularnie mogą zwiększać ryzyko wielu groźnych chorób.

Compote made from fresh berries
Compote made from fresh berries
solvod
Apple, Berry Fruit, Candy, Compote, Decoration, Descriptive Color, Dessert, Drink, Food, Froth, Fruit, Gourmet, Healthy Eating, Homemade, Ingredient, Juice, Nature, Portion, Red, Season, Single Object, Stew, Summer, Vegetarian Food, Vitamin PillOwoce w syropie są naszpikowane cukrem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Photographer: Andrew Vodolazhsky

Owoce to cenne źródło antyoksydantów. Związki te chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które mogą powodować uszkodzenia w strukturze DNA, co zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

W owocach znajdziemy też cenny błonnik, który w naszych jelitach działa jak miotełka, pomagając pozbyć się z nich zalegających złogów resztek pokarmowych. Błonnik chroni jelita przed rozwojem raka, ale również pomaga przy zaparciach i jest wskazany dla osób będących na diecie odchudzającej. Witamina A, C, E, witaminy z grupy B, potas – te związki również znajdziemy w owocach.

W związku z tym, że znajdziemy w nich cukry proste, takie jak glukoza i fruktoza, owoce mogą pomóc nam zaspokoić ochotę na słodycze, gdyż są znacznie zdrowszą alternatywą dla batoników, ciastek czy lodów. Należy jednak pamiętać, że cenne właściwości prozdrowotne dostarczą nam przede wszystkim świeże owoce. A co z tak chętnie kupowanymi przez Polaków owocami w syropie? Niestety, eksperci nie mają dobrych wieści.

W takim produkcie znajdziemy nie tylko owoce, ale i wiele dodatkowych składników, które zwiększają jego kaloryczność. Owoce w syropie to bogactwo dodanego cukru oraz syropu glukozowo-fruktozowego, dlatego podnoszą poziom złego cholesterolu w organizmie i trójglicerydów we krwi. Producenci często dodają do nich chemiczne konserwanty, sztuczne barwniki czy polepszacze smaku. To wszystko sprawia, że jedzone regularnie sieją spustoszenie w naszym organizmie.

Zwiększają ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy, a także zawału serca czy udaru mózgu. Owoce w syropie mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny znaleźć się w diecie diabetyków czy osób z insulinoopornością.

Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę