Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Najgorsze owoce. Podnoszą trójglicerydy, przyczyniają się do miażdżycy

110
Podziel się:

Chociaż powinny mieć stałe miejsce w naszym codziennym jadłospisie, to warto pamiętać, że mowa o owocach świeżych, a nie suszonych, smażonych, czy zalanych słodkim syropem. Te ostatnie to prawdziwa bomba kaloryczna, a jedzone regularnie mogą zwiększać ryzyko wielu groźnych chorób.

Najgorsze owoce. Podnoszą trójglicerydy, przyczyniają się do miażdżycy
Owoce w syropie są naszpikowane cukrem (Licencjodawca, Photographer: Andrew Vodolazhsky)

Owoce to cenne źródło antyoksydantów. Związki te chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które mogą powodować uszkodzenia w strukturze DNA, co zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

W owocach znajdziemy też cenny błonnik, który w naszych jelitach działa jak miotełka, pomagając pozbyć się z nich zalegających złogów resztek pokarmowych. Błonnik chroni jelita przed rozwojem raka, ale również pomaga przy zaparciach i jest wskazany dla osób będących na diecie odchudzającej. Witamina A, C, E, witaminy z grupy B, potas – te związki również znajdziemy w owocach.

W związku z tym, że znajdziemy w nich cukry proste, takie jak glukoza i fruktoza, owoce mogą pomóc nam zaspokoić ochotę na słodycze, gdyż są znacznie zdrowszą alternatywą dla batoników, ciastek czy lodów. Należy jednak pamiętać, że cenne właściwości prozdrowotne dostarczą nam przede wszystkim świeże owoce. A co z tak chętnie kupowanymi przez Polaków owocami w syropie? Niestety, eksperci nie mają dobrych wieści.

W takim produkcie znajdziemy nie tylko owoce, ale i wiele dodatkowych składników, które zwiększają jego kaloryczność. Owoce w syropie to bogactwo dodanego cukru oraz syropu glukozowo-fruktozowego, dlatego podnoszą poziom złego cholesterolu w organizmie i trójglicerydów we krwi. Producenci często dodają do nich chemiczne konserwanty, sztuczne barwniki czy polepszacze smaku. To wszystko sprawia, że jedzone regularnie sieją spustoszenie w naszym organizmie.

Zwiększają ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy, a także zawału serca czy udaru mózgu. Owoce w syropie mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny znaleźć się w diecie diabetyków czy osób z insulinoopornością.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(110)
Jerzy
2 miesiące temu
Jeden kazał jeść mirabelki,teraz karzą jeść korzonki i pracować za miskę ryżu
Zdrowo
2 miesiące temu
Trzeba jeść owoce. Nie jeść cukru w ciastkach batonikach lodach. Lepiej arbuz mango jabłka porzeczki maliny truskawki czereśnie wiśnie śliwki. Mniam mniam
Konewka
2 miesiące temu
Cukier precz. Słodkie świeże owoce mają dużo cukru.
Owocaśny
2 miesiące temu
Jakie te owoce?znaczy się wszystkie?Oooo losie ...
Zum
2 miesiące temu
Ale idą na całość dziś już pisali ze masło szkodzi yeraz że owoce, wiy C znika z aptek ludobojstwo nabiera rozpędu
TrissM
2 miesiące temu
A moje wpisy jak zwykle pokasowane. Widać autor zawsze w jakiś sposób zawsze czuje się urażony. Ale może konstruktywna krytyka w końcu podziała.
Łysy M
2 miesiące temu
Dlaczego nie jest napisane że syrop glukozowo-fruktozowy dodawany jest praktycznie wszędzie, do każdego produktu, przekraczający jakie kolwiek normy. Aby poprawić tylko smak a co za tym idzie sprzedaż, a jeszcze napiszą że na produkcie jest zbiór wszystkich witamin .....
Matkapolka
2 miesiące temu
I KTORE SA TE OWOCE SZKODLIWE ???BO NIE KUMAM ???
Lukas
2 miesiące temu
kocham Cie skarbie i zawsze bede przy Tobie. wybaczam Ci. :*
sic
2 miesiące temu
moja mama skończyła 91 lat, nie stosowała żadnej wymyślnej diety, a główną jej "dietą" była zasada, że jeśli jednego dnia zjadła w nadmiarze coś co szczególnie lubiła, to następnego dnia robiła sobie pół głodówkę, czyli jadła bardzo mało, zawsze twierdziła, że codzienne przejadanie sie prowadzi do nadwagi/otyłości a to osłabi jej serce, całe życie była szczupła i nadal jest. Nawet dzisiaj praktycznie nie przyjmuje żadnych leków, a kiedy czasami pojawiały czy pojawiają się jakiekolwiek dolegliwości leczy się ziołami, lekarzy unikała jak ognia
ekonom
2 miesiące temu
A nie było jeść ryżu przez zaciśnięte zęby ugotowanego na chruście ?! byłoby bez problemu
bim
2 miesiące temu
Tylko szczaw i mirabelki tylko to jedzcie
Dada
2 miesiące temu
To normalne że jak w syropie to słodkie i nie każdy może jeść, Ameryki nie odkryli. Głupoty takie piszecie
Dana
2 miesiące temu
Rzeczywiście o jakich owocach mowa??
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić